Afrikaanse economieën groeien komend jaar naar verwachting met 4,5 procent. Het groeicijfer kan stijgen naar 5 procent in 2016.

Dit voorspellen de Afrikaanse Ontwikkelingsbank, de OESO en het ontwikkelingsprogramma van de Verenigde Naties maandag in een gezamenlijk rapport.

Voor het continent zou het betekenen dat groeicijfers weer teruggaan naar het niveau van voor de financiële crisis, hoewel er genoeg onzekerheden op de loer liggen.

Zo halen de opstellers van het rapport aan dat een lagere prijs van olie en grondstoffen, de consequenties van de Ebola-epidemie in West-Afrika en lokale politieke problemen economische groei kunnen dwarszitten.

Waarschijnlijk wordt er dit jaar 73,5 miljard dollar aan investeringen in het continent gedaan. China is de grootste handelspartner, voor de Europese Unie. Handelsbetrekkingen en investeringen tussen Afrikaanse landen onderling nemen toe.

"Afrikaanse landen hebben veerkracht getoond tijdens wereldwijde economische tegenspoed", zegt Steve Kayizzi-Mugerwa, hoofdeconoom van de Afrikaanse Ontwikkelingsbank. "Om toekomstige groei duurzaam en transformatief te laten zijn moeten de voordelen eerlijks worden verdeeld tussen de bevolking."