De voorgenomen beursgang van ABN Amro aan het einde van dit jaar wordt alsnog uitgesteld als de beurs plotseling een inzinking krijgt.

Dat zegt Jeroen Dijsselbloem tegen NU.nl. Het kabinet gaf vrijdag groen licht voor de beursgang.

Als minister van Financiën is Dijsselbloem verantwoordelijk voor de beursgang van de staatsbank.

"Stel dat de beurs aan het einde van het jaar is ingestort, dan wordt ook de verkoop van de eerste aandelen uitgesteld", zegt Dijsselbloem.

Volgens het kabinet wordt op dit moment aan de drie vooraf gestelde voorwaarden voldaan: de financiëlesector is voldoende stabiel, er is voldoende interesse in de markt en de onderneming is er klaar voor.

Risico's

De aandelenbeurzen laten sinds begin dit jaar stevige plussen zien, maar de koersstijgingen zijn een gevolg van het ruime monetaire beleid dat de Europese Centrale Bank sinds maart voert.

"Van aandelenmarkten kan ik niet zeggen dat ze stabiel zullen zijn, sterker nog: er zijn altijd risico's op nieuwe bubbels. Daarom zeg ik ook: het tempo waarin we die aandelen gaan plaatsen de komende jaren, passen we gewoon aan als er iets gebeurt op die beurs", aldus Dijsselbloem.

De Nederlandse Staat kocht de bank in oktober 2008 voor 16,8 miljard euro en heeft inmiddels 21,66 miljard euro in de bank gestoken. Dijsselbloem hoopt er in totaal 15 miljard voor terug te krijgen.