De Amerikaanse kredietbeoordelaar Standard & Poor's (S&P) is positiever geworden over de Nederlandse economie.

Dat blijkt vrijdag uit een rapport van het kredietbureau.

De firma heeft de vooruitzichten van stabiel naar positief verhoogd. Er bestaat een kans van ruim 33 procent dat de huidige Nederlandse rating van AA+ in de komende twee jaar omhoog gaat. Dat gebeurt alleen als de groeiverwachtingen op de middellange termijn verder verbeteren.

Volgens S&P herstelt de Nederlandse economie zich nu breder. De binnenlandse vraag van consumenten is onder meer gegroeid als gevolg van gestegen besteedbare inkomens en verbeteringen op de arbeidsmarkt. Ook wordt er weer meer geïnvesteerd.

Overheidsfinanciën

Verder verwacht de kredietbeoordelaar dat het kabinet de overheidsfinanciën verder op orde zal brengen. Dit helpt de staatsschuld verder te verkleinen.

"Zelfs exclusief de beoogde verkoop van het staatsbelang in ABN Amro", stelt het bureau. Het kabinet maakte vrijdag bekend dat de bank vanaf eind dit jaar in delen naar de beurs gebracht wordt.

Bbp

S&P gaat er nu vanuit dat het reële bbp (bruto binnenlands product) tussen 2015 en 2017 jaarlijks met 1,7 procent zal groeien. Naar verwachting groeit de vraag naar Nederlandse exportproducten vanuit de eurozone.

Dat hangt samen met verbeterde vooruitzichten van eurolanden en Duitsland in het bijzonder. Duitsland is de belangrijkste handelspartner van Nederland.

In november 2013 verlaagde S&P de status van Nederland naar AA+. Dat is één trede onder de hoogst mogelijke beoordeling AAA.

Bij de Amerikaanse kredietbureaus Fitch en Moody's wist Nederland wel de hoogste status te behouden. Landen met een hoge kredietstatus kunnen doorgaans makkelijker en goedkoper geld lenen op de financiële markten.