Donderdag 6 oktober 2022 | Het laatste nieuws het eerst op NU.nl
ABN Amro

ABN Amro gaat eind 2015 in delen naar de beurs

Staatsbank ABN Amro gaat eind dit jaar in delen naar de beurs. Dat heeft het kabinet vrijdag in de ministerraad besloten.
Door NU.nl/Edo van der Goot

Volgens het kabinet wordt op dit moment aan de drie vooraf gestelde voorwaarden voldaan: de financiële sector is voldoende stabiel, er is voldoende interesse in de markt en de onderneming is er klaar voor.

Deze eisen werden in de zomer van 2013 bij de bekendmaking van de voorgenomen beursgang al geformuleerd door Jeroen Dijsselbloem, minister van Financiën en zodoende de enige aandeelhouder van de bank. 

"ABN heeft goed en adequaat gehandeld. Het bestuur heeft afgezien van de voorgenomen salarisverhoging en adequaat gehandeld om de problemen in Dubai aan te pakken", zegt Dijsselbloem. Bij een filiaal van de bank in Dubai werden de interne regels overtreden waarop de top werd ontslagen.

Video: Persconferentie Dijsselbloem

ABN-topman Gerrit Zalm laat in een reactie weten dat de beursgang "een logische volgende stap" in de ontwikkeling van de bank is.

Toezichthouder De Nederlandsche Bank (DNB) deelt de visie van het kabinet dat ABN voor het einde van dit jaar naar de beurs kan. Voor de beursintroductie toetst DNB of ABN voldoet aan de voorwaarden die bij een beursintroductie gelden. 

Opbrengst

Dijsselbloem hoopt op een totale opbrengst van tenminste 15 miljard euro. "Het uitgangspunt is om de 22 miljard euro die in de bank is gestopt terug te krijgen", zegt Dijsselbloem. De opbrengsten van de beursgang gaat direct naar het terugdringen van de staatsschuld.

Video: Toelichting Dijsselbloem

Vlak voor de beursgang zal de prijs per aandeel, en daarmee de waarde van de bank, worden bekendgemaakt. 

In eerste instantie wordt 20 tot 30 procent procent van ABN Amro naar de beurs gebracht, zo blijft de Staat nog enkele jaren aandeelhouder van de bank. De totale kosten van de verkoop worden geraamd op 90 miljoen euro.

Daarna volgen meerdere zogeheten tranches. Zowel institutionele beleggers, zoals pensioenfondsen en verzekeraars, als particulieren kunnen aandelen ABN kopen. 

Beschermingsconstructie

Er komt een beschermingsconstructie om een vijandige overname te kunnen blokkeren. De aandelen ABN Amro worden overgedragen aan een zogenoemde stichting administratiekantoor (stak). Die stichting geeft vervolgens certificaten uit van gewone aandelen ABN.

Tijdens aandeelhoudersvergaderingen krijgen certificaathouders stemrecht, net zoals gewone aandeelhouders dat hebben. Maar in 'oorlogstijd' kan de stichting tijdelijk voor een maximale periode van twee jaar het stemvolmacht van certificaathouders intrekken.

De stichting krijgt een onafhankelijk bestuur en zal in eerste instantie door de overheid in samenspraak met ABN Amro worden samengesteld. Hoe deze beschermingsconstructie er precies uit komt te zien, wordt momenteel met toezichthouder DNB besproken.

Zo'n beschermingsconstructie heeft een prijs, maar het kabinet aanvaardt die kosten om te voorkomen dat de bank opnieuw een prooi wordt.

Uitstel

Op 27 maart werd door Dijsselbloem de beursgang nog tijdelijk uitgesteld vanwege de ophef rondom de voorgenomen salarisverhoging van 100.000 euro voor het bankbestuur.

In 2012 werd met de politiek afgesproken dat de ABN-top extra loon zou krijgen als compensatie voor het bonusverbod dat geldt voor staatsbedrijven.

Maar er ontstond zoveel maatschappelijke en politieke verontwaardiging over de loonsverhoging. Dijsselbloem sprak van een 'graat in de keel', ook vicepremier Lodewijk Asscher keerde zich openlijk tegen het besluit, dat overigens juridisch door de beugel kon.

Het leidde ertoe dat de bankbestuurders hun loonsverhoging terugstortte.

ABN werd in 2007 door een internationaal bankentrio opgekocht voor ruim 71 miljard euro. Deze overnamesom werd de banken door de uitgebroken financiële crisis te veel. De Nederlandse Staat kocht de bank in oktober 2008 voor 16,8 miljard euro en heeft inmiddels 21,66 miljard euro in de bank gestoken.


Lees meer over:

ABN AMRO

Aanbevolen artikelen