AMSTERDAM - Het dreigend bankroet van UPC heeft de kabelonderneming er niet van weerhouden de beloning van zijn bestuurders vorig jaar op te trekken. Het basissalaris van de drie topbestuurders ging met 10 tot 13 procent omhoog. Dit blijkt uit stukken die het noodlijdende concern bij de Amerikaanse beurstoezichthouder SEC heeft gedeponeerd.

M. Schneider, die tot vorig jaar september bestuursvoorzitter was, kreeg in 2001 621.034 euro. Het salaris van zijn opvolger J. Riordan kwam uit op ruim 582.297 euro, terwijl financieel directeur C. Bracken 483.089 euro aan salaris incasseerde.

Uit de documenten blijkt ook dat Riordan van UPC in totaal 9,3 miljoen dollar heeft geleend. Deze leningen zijn hem verstrekt om te kunnen voldoen aan persoonlijke verplichtingen "in relatie tot de verkoop van aandelen UGC of UPC". UGC is het moederbedrijf van UPC.

De stukken melden verder dat de financieel directeur Bracken onder bepaalde voorwaarden een bonus krijgt als zijn aandelenopties door een koersval niet genoeg opleveren. Het bedrijf vult in dat geval aan tot een bedrag van 1 miljoen dollar.

Het verlies van UPC verdubbelde in 2001 tot 4,4 miljard euro. De accountant van UPC zei twee weken geleden te twijfelen aan het voortbestaan van de onderneming. In een poging om te overleven onderhandelt het concern al enige maanden met schuldeisers om hun leningen om te zetten in aandelen.

UPC tekende woensdag aan dat de salarisverhogingen voor een deel het gevolg zijn van valutaschommelingen. Het concern wilde verder geen commentaar geven.