HAARLEM - VNU wil voor 265 miljoen euro nieuwe aandelen uitgeven om het belang in Golden Pages te vergroten naar 100 procent. De emissie is ongeveer 3 procent van het uitstaande aandelenkapitaal van het informatieconcern. Dit maakte VNU donderdag voorbeurs bekend.

VNU heeft al 37 procent van Golden Pages in Dublin in handen. De overige aandelen zijn nog van Eircom. De Ierse onderneming geeft jaarlijks het 'White Pages Phonebook' en zes Gouden Gidsen uit. De transactie is ter goedkeuring voorgelegd aan de Ierse autoriteiten.

Vorig jaar behaalde Golden Pages een omzet van 61,5 miljoen euro. Er werken 280 mensen. VNU betaalt 185 miljoen euro voor het resterende belang. Voor de rest van de nieuwe aandelen wil het informatieconcern gebruiken voor het aflossen van bestaande schuld en algemenen bedrijfsdoeleinden.

De inschrijving voor de emissie begint donderdag om 9.00 uur en duurt tot vrijdagmiddag. Daarna verwacht VNU de prijs van uit tegeven aandelen te bepalen.

VNU is actief in meer dan honderd landen. Er werken ongeveer .000 mensen en de omzet bedroeg vorig jaar ruim 4,3 miljard euro.