De Duitse bondskanselier Angela Merkel en president François Hollande van Frankrijk voeren donderdagavond informeel overleg met premier Alexis Tsipras van Griekenland.

De drie zijn in de Letse hoofdstad Riga voor een EU-top met zes landen die tot het begin van de jaren negentig deel uitmaakten van de communistische Sovjet-Unie.

''Met Tsipras willen we oplossingen vinden om het vertrouwen te herstellen en de toegezegde middelen vrij te geven'', zei Hollande voorafgaand aan het overleg. Volgens de Franse president moet het gesprek de basis kunnen leggen voor een akkoord tussen de Grieken en de andere eurolanden aan het eind van deze maand of begin juni.

De eurolanden praten al maanden met Griekenland over de maatregelen die de regering van Tsipras moet nemen om in aanmerking te komen voor verdere noodsteun.

Noodsteun

De Grieken zijn door alle onenigheid al maanden verstoken van noodleningen, die nodig zijn om de financiële ondergang van het land te voorkomen. Daardoor dreigt Griekenland binnenkort niet meer aan zijn verplichtingen te kunnen voldoen.

Volgens de Duitse krant Süddeutsche Zeitung zijn de eurolanden bereid de Griekse regering meer tijd te geven voor haar hervormingsmaatregelen.

Ook zouden zij bereid zijn 4 miljard euro aan noodsteun aan Athene te geven. Parallel zou over een derde noodpakket worden onderhandeld.

De eurolanden eisen dat Griekenland op korte termijn het btw-stelsel aanpakt en voor 5 miljard euro bezuinigt. Voor de hervorming van het pensioenstelsel en de arbeidsmarkt krijgt Athene meer tijd.

Zo staat Griekenland er nu voor | Dit moet u weten over een 'Grexit'

Dossier Griekenland