Een kabinetsbesluit over een beursgang van ABN Amro is aanstaande. Bronnen op het Binnenhof verwachten dat de ministerraad vrijdag een knoop doorhakt. 

Het kabinet nam al in augustus 2013 het principebesluit om ABN op termijn weer naar de beurs te brengen, nadat de bank op het hoogtepunt van de kredietcrisis in oktober 2008 was genationaliseerd voor 16,8 miljard euro.

De kosten voor het overeind houden van de bank liepen in de jaren erna op tot meer dan 30 miljard euro. Het kabinet schatte eerder in dat met een beursgang 15 miljard euro kan worden opgehaald.

Onrust

Twee maanden geleden was alles klaar om het definitieve besluit te nemen in de ministerraad toen er enorme onrust uitbrak over een salarisverhoging van 100.000 euro voor zes topbestuurders van ABN.

Minister Jeroen Dijsselbloem van Financiën blies toen op het laatste moment een besluit af. Hij wilde eerst weer "rust en vertrouwen" rond de bank.

Dat lijkt er nu twee maanden later weer te zijn. Dijsselbloem heeft steeds gezegd dat het nog mogelijk is om een eerste tranche van de aandelen ABN nog voor het einde van dit jaar te verkopen.

Bij RTL Z zei hij dinsdag dat door ABN de afgelopen tijd goede stappen zijn gezet richting herstel van rust en vertrouwen. De excuses die ABN-topman Gerrit Zalm heeft gemaakt over de salarisverhoging waren volgens de minister een ''belangrijk en sterk signaal''.

Logische stap

Topman Gerrit Zalm van ABN Amro vindt het een ''logische stap'' om de bank weer naar de beurs te brengen. Hij wacht een besluit daarover van het kabinet af.

De oud-minister van Financiën kon donderdag na afloop van zijn verhoor bij de parlementaire enquêtecommissie over de snelle trein Fyra verder niets melden over berichten dat de ministerraad mogelijk vrijdag een knoop doorhakt.

Als dat besluit is genomen, wil hij wel een reactie geven. Het zijn ''goede'' en ''mooie'' geruchten, zegt hij.

Video: Reactie Zalm

Zalm denkt dat het twee maanden geleden verstandig was om de beursgang uit te stellen. Volgens hem waren er nog heel wat vragen in de Tweede Kamer die nu zijn beantwoord. "Dat doe je eerst voordat je als kabinet het besluit neemt." Wat Zalm betreft, is de rust voldoende teruggekeerd. Hij vindt het plezierig dat de ondernemingsraad vertrouwen in de raad van bestuur heeft uitgesproken.

Of een beursgang begin oktober nog mogelijk is, kon hij niet zeggen. Ook bij andere vragen verwees Zalm naar minister Jeroen Dijsselbloem van Financiën. "Nu sta ik met m’n mond vol meel en dat praat slecht", zei Zalm.