Als er niets verandert kan Griekenland op 5 juni niet meer aan zijn internationale verplichtingen voldoen. Het land moet dan bijna 300 miljoen euro aan het Internationaal Monetair Fonds (IMF) overmaken en dat is onmogelijk zonder een voorafgaande overeenkomst met geldschieters. 

​Dit beklemtoonde de Griekse parlementsvoorzitter Nikos Filis, lid van de regerende Coalitie van Radicaal Links (Syriza) van premier Alexis Tsipras.

Filis sprak woensdag voor het tv-station ANT1. De datum wordt steeds vaker genoemd in Athene. Dinsdag noemde minister Panos Skourletis van Arbeid 5 juni bezorgd als uiterste datum.

De afbetaling op 5 juni is nog maar het begin van een dure junimaand. Athene moet in totaal 1,5 miljard euro aan het IMF afdragen en ambtenaren en gepensioneerden verwachten ook betalingen.

Plannen

Het is ook een dreiging aan het adres van de geldschieters. Als die niet snel over de brug komen, komt een euroland zijn financiële verplichtingen niet na. De Europese geldschieters en het IMF eisen al maanden dat Athene eerst duidelijke plannen voorlegt, waarmee het land de schuldencrisis te boven denkt te komen.

Economische hervormingen en ingrijpende bezuinigingen zoals die onder Tsipras' centrumrechtse voorganger Samaras werden uitgevoerd, zijn volgens de geldschieters onontbeerlijk.

Verkiezingsbelofte

Syriza is in januari aan de macht gekomen met de verkiezingsbelofte niet meer te bezuinigen en impopulaire hervormingen terug te draaien. Daarmee is de links-radicale regering van Tsipras nog steeds op ramkoers met de overige eurolanden, de EU en het IMF. Of dat voor de maand juni wordt opgelost, is onzeker.

Bovendien staat Tsipras onder druk van parlementariërs uit zijn eigen fractie om niet toe te geven en de verkiezingsbeloften na te komen. De minister van Financiën Yanis Varoufakis die de geldschieters graag irriteert, gooide woensdag weer wat olie op het vuur door zijn Duitse collega ''machtspoliticus'' Wolfgang Schäuble weer verwijten te maken.

Om toch nog wat in kas te hebben, overweegt Athene naar verluidt een belasting te heffen op alle banktransacties hoger dan 500 euro.