AMSTERDAM - Effectenhuis Van der Moolen heeft de winst in het eerste kwartaal van 2002 bijna zien halveren. De nettowinst uit gewone bedrijfsvoering bedroeg 17,7 miljoen euro, dat is 43 procent minder dan het eerste kwartaal vorig jaar. Dat maakte het Amsterdamse beursbedrijf donderdag bekend.

De nettowinst per aandeel daalde 44 procent naar 45 eurocent. Het eerste kwartaal kenmerkte zich volgens het effectenhuis door een voortzetting van ongunstige marktontwikkelingen. De handelsvolumes daalden op aandelenbeurzen die voor het bedrijf relevant zijn.

De totale opbrengsten liepen 23 procent terug naar 77,9 miljoen euro. Van de opbrengst werd 82 procent in de Verenigde Staten gerealiseerd, in dezelfde periode vorig jaar was dat 76 procent. De opbrengsten in de VS liepen 16 procent terug, in Europa met 43 procent.

De aandelenhandel in Europa liet over de hele linie een daling zien van de handelsopbrengsten. Mede oorzaak daarvan is de overgang van Euronext Amsterdam naar het Franse handelssysteem en vertraging bij de start van handelsactiviteiten met Franse aandelen. De slechte marktontwikkelingen speelden ook een rol.

Het bedrijf doet geen uitspraken over de rest van het jaar. "Gegeven de huidige onzekerheden in de markt is het te vroeg om nadere uitspraken te doen over de verwachtingen voor het gehele jaar", aldus directievoorzitter F. Böttcher.