Staatssecretaris Eric Wiebes van Financiën betreurt het dat het personeel van de Belastingdienst via de media moest vernemen dat er een grote reorganisatie op komst is.

Dat schrijft hij woensdag in een brief aan de Kamer.

Wiebes had eigenlijk volgende week de Kamer over de reorganisatie willen informeren, nadat het personeel zou zijn ingelicht. Maar dinsdag werd al bekend dat er vijfduizend banen bij de Belastingdienst zullen verdwijnen.

"Ik betreur het dat een deel van de medewerkers zich overvallen zal voelen door de voortijdige berichtgeving", schrijft de staatssecretaris.

Maar hij benadrukt dat er wel zaken moeten veranderen om met de beschikbare capaciteit zoveel mogelijk verschuldigde belasting te kunnen innen.  

Enveloppen

"De Belastingdienst stuurt iedere werkdag circa 700.000 enveloppen de deur uit, met daarin informatie waar de belastingbetaler niet per se op zat te wachten, en zeker niet op dat moment."

Volgens de staatssecretaris gaan mensen die onverwachts een brief krijgen, bellen met de fiscus. Dat leidt dan vervolgens tot brieven met antwoorden en een nieuwe stroom aan telefoontjes met vragen. 

"Zo is de Belastingtelefoon, met in zijn kielzog een groeiend apparaat van vragenbeantwoorders en problemenoplossers, een zichzelf opblazend organisme geworden, dat een steeds groter deel van het budget van de Belastingdienst opeet", stelt Wiebes.

"Als we niets doen, nemen de kosten van de Belastingdienst verder toe, terwijl de opbrengsten dalen", waarschuwt de staatssecretaris. 

Personeelsbestand

"Het personeelsbestand van de Belastingdienst zal -het is onvermijdelijk- wel moeten meeveranderen met de taak."

Volgens de staatssecretaris zal het werk voor individuele werknemers om die reden veranderen. Door verbeterde ICT-systemen zullen ze minder administratieve en routinematige taken uitvoeren en meer tijd hebben voor controle en de inning van belastingen.

"Niet iedere medewerker kan die veranderingen aan. Een flink aantal van hen past niet meer in de Belastingdienst zoals die wordt. Anderzijds, van de mensen die nodig zijn voor de nieuwe werkwijze hebben we er nu te weinig."

Geen natuurlijk verloop

Daarom is er volgens Wiebes een grote in- en uitstroom van personeel nodig. Hij verwacht dat er vijftienhonderd nieuwe mensen met andere vaardigheden nodig zijn en dat er vijfduizend mensen de organisatie moeten verlaten.

Maar die uitstroom kan niet alleen via natuurlijk verloop gerealiseerd worden. "Op een personeelsbestand van dertigduizend worden dit jaar bijvoorbeeld maar enkele honderden vertrekkers verwacht."

Uitstromen

In de komende twee jaar wordt de Belastingdienst opnieuw ingericht. De mensen die niet meer in de nieuwe werkwijze passen, zullen uitstromen.

Zij kunnen aan de slag bij een tijdelijke organisatie die het laatste controle- en inningswerk zal uitvoeren. De werknemers krijgen ondersteuning bij het vinden naar ander werk.

"Doordat medewerkers productiever worden, zullen niet alleen de belastinginkomsten toenemen, maar kan op termijn ook de capaciteit omlaag", meent de staatssecretaris. Wiebes benadrukt verder dat de Nederlandse fiscus in vergelijking met andere landen relatief groot is.

Donderdag gaat de staatssecretaris met Kamerleden in gesprek over de Belastingdienst.