Als er voor 5 juni geen overeenkomst is tussen de Griekse regering en de schuldeisers van het land, kan Griekenland niet meer aan betalingsverplichtingen voldoen.

Dit zegt Nikos Filis, woordvoerder van de regerende politieke partij Syriza, zo meldt persbureau Reuters.

Griekenland moet volgende maand in totaal 1,5 miljard euro betalen aan het Internationaal Monetair Fonds (IMF). Als er voor 5 juni geen deal is, krijgt het IMF het geld niet, aldus Filis. 

Vorige week kon de Griekse regering ternauwernood een lening van 750 miljoen euro terugbetalen. Op een ongebruikelijke manier werd een noodreserve van 650 miljoen euro die Griekenland bij het IMF had, aangesproken om de lening aan hetzelfde instituut terug te betalen. 

Noodpakket

Er ligt een verlenging van het tweede hulppakket ter waarde van ongeveer 7 miljard euro voor Griekenland klaar, maar de geldschieters willen eerst concrete hervormingen en bezuinigingen van Griekenland zien voordat het land daar aanspraak op kan maken.

Er bestaat vooral onenigheid over het verlagen van de lonen en pensioenen, daar valt nog winst te behalen vinden de geldschieters. Maar de nieuwe regering in Griekenland wil daar niet aan tornen. Er is wel overeenstemming bereikt over begrotingsdoelstellingen en btw-tarieven.     

Zo staat Griekenland er nu voor | Dit moet u weten over een 'Grexit'

Dossier Griekenland