Het Openbaar Ministerie hoeft de Rabobank niet verder te vervolgen voor de betrokkenheid van de bank bij de fraude met rentetarieven.

Het Gerechtshof in Den Haag maakt dinsdag bekend dat het de eis van strafrechtadvocaat Gerard Spong afwijst om de bank alsnog strafrechtelijk te vervolgen.

De zaak draait om manipulatie van de Libor- en Euribor-rente door medewerkers van de Rabobank. Die rente geldt wereldwijd als basis voor de rente op allerlei financiële producten zoals hypotheken.

Nadat het schandaal aan het licht kwam trof Rabobank in oktober 2013 schikkingen met meerdere toezichthouders voor een bedrag van 774 miljoen euro. De schikking met het Nederlandse OM bedroeg 70 miljoen euro. Daarbij zag het OM af van strafvervolging van de bankbestuurders en betrokken medewerkers die nog bij de bank werken.

Spong was namens zijn cliënt, de gedupeerdenstichting Justitia Distributiva, van mening dat de bank niet weg mocht komen met een schikking en eiste in deze zogeheten artikel-12-procedure, dat de bank en een aantal verantwoordelijke bankiers toch voor de rechter zouden komen.

Geen toegevoegde waarde

Hoewel het Gerechtshof van mening is dat de rechtsorde en de "voor de financiële markten en alle deelnemers zo noodzakelijke rust en vertrouwen" ernstig zijn geschaad, vindt het ook dat het voorleggen van de zaak aan een strafrechter geen toegevoegde waarde meer heeft. De strafrechter kan volgens het Gerechtshof namelijk niet veel meer doen dan een boete opleggen.

Kritiek op de toenmalige bestuurders is op zijn plaats. Maar, zo stelt het Gerechtshof, voor hen kan niet vastgesteld worden dat zij "opzettelijk en uit eigen gewin of ernstig nalatig hebben gehandeld". 

Vervolgd

Betrokken medewerkers die niet meer werken bij Rabobank worden al door buitenlandse autoriteiten vervolgd en kunnen volgens het Gerechtshof niet voor dezelfde feiten in Nederland worden vervolgd.

Voor de betrokkenen die nog wel bij de bank werken, is strafrechtelijke vervolging niet mogelijk, omdat er in de samenwerking met verschillende autoriteiten en toezichthouders niet altijd is voldaan "aan de eisen van het strafprocesrecht met betrekking tot de vergadering van bewijsmateriaal".

Reactie Spong

Spong is niet te spreken over de beslissing van het gerechtshof . Volgens Spong valt de Rabobank volgens het hof "wel degelijk een strafrechtelijk verwijt te maken" maar blijft "door geklungel van het OM een wenselijke en noodzakelijke vervolging van de Rabobank achterwege".