De inflatie in de eurozone is in april uitgekomen op 0,0 procent. Dit betekent dat de prijzen gemiddeld op ongeveer hetzelfde niveau liggen als in april 2014.

Dat blijkt dinsdag uit definitieve cijfers van het Europese statistiekbureau Eurostat. Het cijfer komt overeen met een eerdere voorlopige raming. 

In maart was er nog sprake van een inflatie van -0,1 procent. Toen lagen de prijzen dus iets lager dan een jaar eerder.

In april waren met prijzen in restaurants en cafés hoger dan een jaar eerder. Dit geldt ook voor de huur- en groenteprijzen. Brandstoffen voor voertuigen, stookolie en gas zijn juist goedkoper geworden.

Europese Unie

Binnen de hele Europese Unie kwam de inflatie in april ten opzichte van het jaar daarvoor ook uit op 0,0 procent. De prijzen zijn van alle EU-landen het meest gestegen in Malta (1,4 procent) en Oostenrijk (0,9 procent). 

In Griekenland (-1,8 procent), Cyprus (-1,7 procent), Bulgarije en Polen (-0,9 procent) was de inflatie het laagst. In deze landen lag het prijspeil in april dus lager dan een jaar eerder.

Nederland zit op het Europese gemiddelde met een inflatie van 0,0 procent.

Verenigd Koninkrijk

De inflatie in het Verenigd Koninkrijk voor het eerst sinds 1960 negatief uitgevallen. De inflatie kwam in april uit op -0,1 procent in vergelijking met een jaar eerder, zo meldt het Britse statistiekbureau dinsdag.

Met name kosten voor transport door de lucht en over zee zijn gedaald. Ook voedsel en brandstof zijn goedkoper geworden.

Het cijfer is nog niet verwerkt in het overzicht van Eurostat.

ECB

Sinds oktober 2011 is de inflatie in de eurozone bijna onafgebroken gedaald. De Europese Centrale Bank (ECB) is in maart van dit jaar gestart met een groot opkoopprogramma.

Door geld in de economie te pompen, hoopt de ECB de economie weer aan te jagen en ook de inflatie op te schroeven.

De ECB heeft als taak de prijzen stabiel te houden. De bank streeft daarbij naar een inflatie van dicht bij, maar onder de 2 procent.