De Europese Centrale Bank (ECB) is van plan om de maandelijkse aankopen van staatsobligaties bij banken in de eurozone, kwantitatieve verruiming, voorafgaand aan de zomermaanden te verhogen.

Dat zei ECB-directielid Benoît Cœuré tijdens een toespraak in Londen.

In mei en juni moet het omvangrijke opkoopprogramma, dat momenteel maandelijks 60 miljard euro bedraagt, tijdelijk worden verhoogd om uiteindelijk op het maandelijkse gemiddelde uit te komen.   

In de zomermaanden juli en augustus is het doorgaans wat rustig op de financiële markten, de ECB verwacht daardoor niet het vaste maandelijkse aankoopbedrag van 60 miljard euro te kunnen halen. Mocht het nodig zijn, wordt er in september minder gekocht om het gemiddelde op peil te houden.

Cœuré verwacht een lage liquiditeit in de markt tijdens de vakantieperiode van half juli tot en met augustus.

De ECB is in maart van dit jaar begonnen met het omvangrijke opkoopprogramma. In totaal wordt er tot en met september 2016 voor ruim 1.100 miljard euro aan staatsobligaties en verpakte bedrijfsleningen bij banken opgekocht. De centrale bank hoopt zo de inflatie richting de 2 procent te krijgen en de economische groei in de eurozone aan te wakkeren.