De Griekse regering denkt voor aanstaande vrijdag een akkoord te kunnen sluiten met haar schuldeisers en zo een bankroet van het land te voorkomen.

De verkiezingsbelofte om een einde te maken aan de draconische bezuinigingen van de afgelopen jaren staat evenwel nog altijd, aldus een zegsman van de partij van premier Alexis Tsipras zondag op de Griekse televisie.

''Wij streven ernaar voor vrijdag een voor alle partijen gunstige overeenkomst te sluiten'', zei de woordvoerder. ''Ons mandaat van de Griekse bevolking is om een akkoord te bereiken waarbij we in de eurozone blijven zonder strenge bezuinigingsmaatregelen'', voegde hij eraan toe.

Premier Tsipras zelf zei vrijdag dat er schot zit in de onderhandelingen. Er zou overeenstemming zijn over bijvoorbeeld de begrotingsdoelstellingen en btw-tarieven. Over verdere verlaging van de lonen en pensioenen valt evenwel niet te praten, waarschuwde hij.

De tijd dringt voor de Grieken om tot een vergelijk te komen met de overige eurolanden. De bodem van de schatkist is in zicht en zonder verdere noodkredieten kan het land naar verwachting zeer binnenkort niet meer aan zijn verplichtingen voldoen. De schuldeisers eisen evenwel dat Griekenland doorgaat met hervormen.

Afgelopen week bleek dat de aanhoudende onzekerheid en het chronische geldgebrek van de overheid Griekenland de afgelopen maanden opnieuw in een recessie hebben gestort. De economie is de afgelopen twee kwartalen op rij gekrompen, waar in het derde kwartaal van vorig jaar nog sprake was van groei.

Zo staat Griekenland er nu voor | Dit moet u weten over een 'Grexit'

Dossier Griekenland