De zeven weken durende bouwstaking heeft de bonden zo'n 10 miljoen euro gekost

RIJSWIJK - Bonden en werkgevers hebben in de nacht van woensdag op donderdag een principe-akkoord bereikt over een nieuwe bouw-cao. De overeenkomst, die loopt tot maart 2004, voorziet in een loonsverhoging van twee procent.

De bouwstaking heeft de vakbonden ongeveer 10 miljoen euro gekost. Bouwvakkers hebben ongeveer 224.000 werkdagen gestaakt en kregen daarvoor per dag een uitkering van de bonden van 66 euro. "Samen met de organisatiekosten komen we grofweg op 10 miljoen euro", aldus actiecoördinator T. van Amersfoort van FNV Bouw donderdag.

Naast de structurele loonsverhoging krijgen de bouwvakkers een prijscompensatie die voor de komende twee jaar wordt ingeschat op 5 tot 5,5 procent.

Zeven weken staken

Aan het principe-akkoord gingen zeven weken van stakingen in de bouw vooraf. Het betreft de langste Nederlandse bouwstaking ooit.

Ondanks de overeenstemming worden die acties donderdag nog voortgezet. "We hebben het principe-akkoord pas om 02.00 uur 's nachts bereikt", aldus een woordvoerder van FNV Bouw. "Door dat tijdstip zijn we niet meer in staat om onze leden in te lichten. De stakers komen donderdag op zes regionale bijeenkomsten bij elkaar. Daar krijgen ze informatie over het akkoord."

Reisuren

Strijdpunt bij de cao-onderhandelingen was de reisurenvergoeding, de compensatie die de bouwvakkers krijgen voor de reistijd naar hun werkplekken. De werkgevers wilden een soberdere vergoeding. In de CAO is afgesproken dat bij een enkele reis van meer dan vijftig kilometer voortaan meer naar de werkelijke kosten wordt gekeken op basis van een staffel. Bij meer dan 135 kilometer wordt de vergoeding in overleg vastgesteld. In de vergoeding tot vijftig kilometer verandert niets.

De vakbonden zijn blij dat de reisuren collectief geregeld blijven. Volgens de FNV Bouw gaan werknemers die tot honderd kilometer naar hun werk moeten rijden, er in de nieuwe regeling iets op vooruit. Dit geldt volgens de bond voor 60 procent van de werknemers

Tevreden

Werkgeversorganisatie AVBB zegt heel tevreden te zijn over het akkoord. Redenen zijn de lange looptijd, de nieuwe reisurenregeling en de loonsverhoging.

Hout- en Bouwbond CNV ontkent dat de bonden zijn gaan onderhandelen omdat het aantal stakers amper nog opliep. Een woordvoerder: "We zijn al zeven weken bezig. Dan moet je ook je verantwoordelijkheid nemen als je de mogelijkheid krijgt om tot een goede CAO te komen. We denken dat dit voldoende perspectief biedt. We hebben niet alles binnengehaald, maar wel veel."

Extra uitkeringen

De nieuwe cao, die met terugwerkende kracht op 1 januari van dit jaar moet ingaan, voorziet in twee extra uitkeringen voor het personeel. In mei 2002 ontvangen bouwvakkers volgens het principe-akkoord een eenmalige uitkering van 150 euro. In maart krijgen ze een eenmalige toelage van 125 euro.

Het akkoord omvat tevens afspraken over een verhoging van de onkostenvergoeding met drie procent en doorbetaling van het volledige loon in het tweede ziektejaar voor langdurig zieke werknemers.