Vakbond FNV kiest de aanval, nu belangrijke cao-onderhandelingen zijn mislukt.
 

Voorzitter Ton Heerts kondigt zaterdag acties aan en wijst ook op mogelijke stakingen. 

"Voor ons is de grens bereikt. Werkgevers komen alleen maar met verslechteringsvoorstellen, terwijl mensen al jaren hebben ingeleverd. Als werkgevers op die manier radicaliseren, komen onze leden in verzet en gaan actie voeren”, aldus Heerts.

FNV vindt dat veel werkgevers het twee jaar oude sociaal akkoord negeren. "Ze voelen zich daarbij gesteund door uitspraken van politici die menen dat de cao niet meer van deze tijd is", zei Heerts in De Telegraaf.

Daardoor zijn bij bijvoorbeeld de politie, de ambulance, het Rijk en de grafische industrie de onderhandelingen op niets uitgelopen. "Enkele honderdduizenden werknemers wachten op een nieuwe cao. 

Boos

Hij is vooral boos dat er nauwelijks echte banen worden gecreëerd voor flexwerkers en dat ambtenaren al jaren op de nullijn staan. De komende weken gaat de vakbond actievoeren bij onder meer het Rijk en in de metaalbranche.

"Werkgevers hebben hun mond vol van modern werkgeverschap. Wij vinden modern werkgeverschap investeren in kwaliteit en vakmanschap van werknemers en mensen meer zekerheid bieden in de vorm van echte banen. Stoppen van de doorgeslagen flexibilisering, dat was de afspraak", zegt Heerts.

Op 26 mei beginnen acties rond de cao voor Rijksambtenaren met werkonderbrekingen in Rotterdam, onder meer in een gevangenis. Ook is er dan een optocht naar de Erasmusbrug. Op 29 mei is de eerste actiedag in de metaal. In juni volgen meer acties, aldus de vakbond.