President Duitse centrale bank kritisch over steun ECB voor Grieken

De noodsteun aan Griekse banken die met instemming van de Europese Centrale Bank (ECB) wordt verleend is in strijd met de Europese regels. 

Dat zegt de Duitse centralebankpresident Jens Weidmann in een vrijdag gepubliceerd interview met de Duitse krant Handelsblatt.

Weidmann wijst daarin op het verbod op de financiering van overheden via de ECB. Dat verbod wordt volgens hem overtreden doordat er kredieten worden verstrekt aan Griekse banken die geen toegang meer hebben tot de financiële markten en die het geld gebruiken om de eigen overheid van leningen te voorzien.

De kritiek van Weidmann richt zich op de verstrekking van zogeheten 'emergency liquidity assistance' (ELA). Die steun wordt niet verstrekt door de ECB, maar door de centrale bank van Griekenland. Voor de steun is echter instemming nodig van de ECB, die alleen akkoord mag gaan als de hulp is bestemd voor banken met tijdelijke geldproblemen.

Griekse banken zijn grotendeels afhankelijk geworden van de noodsteun. Door de enorme onzekerheid over de toekomst van Griekenland zien de banken veel geld wegstromen van klanten die hun spaartegoeden willen beschermen tegen een eventueel afscheid van de euro.

ECB-bestuurders kunnen met een tweederdemeerderheid besluiten de noodsteun aan de banken te staken. Daarmee zou een vertrek van de Grieken uit de euro echter heel dichtbij komen.

Volgens Weidmann wordt de ECB nu dan ook misbruikt als redder van Griekenland. ''Het besluit over de toekomst van Griekenland in de monetaire unie moet door de politiek worden genomen. De ECB is niet verantwoordelijk voor de samenstelling van de muntunie of de verstrekking van hulpleningen.''

Haven van Piraeus

Volgens persbureau Reuters probeert de Griekse overheid internationale geldschieters tegemoet te komen door verder te gaan met de verkoop van de haven van Piraeus, de grootste haven van Griekenland. 

De overheid heeft naar verluidt drie bedrijven gevraagd te bieden op een meerderheidsaandeel in de haven. De privatisering van de haven was één van de eerste hervormingsmaatregelen die de regering van Syriza terugdraaide toen de partij in januari aan de macht kwam.

Toen was onder andere het Chinese Cosco Group in de race om de haven over te nemen. Ook nu zou Cosco de haven willen overnemen. 

Zo staat Griekenland er nu voor | Dit moet u weten over een 'Grexit'

Dossier Griekenland

Lees meer over:
Tip de redactie