Griekenland wil uitstel van Europese Centrale Bank

De aflossingsverplichtingen van Griekenland op leningen die in het bezit zijn van de Europese Centrale Bank (ECB) moeten worden aangepast.

Dat zegt de Griekse minister van Financiën Yanis Varoufakis donderdag.

Griekenland moet in juli en augustus in totaal 6,7 miljard euro betalen aan de ECB, voor de aflossing van Griekse staatsobligaties die de centrale bank in 2010 en 2011 opkocht.

Dat geld moet het Griekse ministerie van Financiën ''op de een of andere manier'' zien te lenen van de eurolanden en het IMF, stelt Varoufakis. Vervolgens wacht er echter nog een berg aan aflossingen, die de schuldenlast onhoudbaar zouden maken.

Verschoven

"Er blijft voor zo'n 27 miljard euro van die obligaties over, die in de komende maanden of jaren moeten worden afbetaald'', rekende Varoufakis voor. ''Die betalingen zouden naar de verre toekomst moeten worden verschoven. Dat is duidelijk'', aldus de minister.

De aanpassing van de aflossingsverplichtingen kan in de visie van Varoufakis met behulp van het Europese noodfonds ESM worden uitgevoerd. Dat zou de obligaties bij de ECB kunnen opkopen, om ze te vervangen door nieuwe obligaties, met een langere looptijd.

Propaganda

In een tweet benadrukte Varoufakis na zijn toespraak dat hij niet zinspeelde op het niet betalen van de aflossingen door Griekenland. Wie zijn boodschap wel zo vertaalt maakt zich schuldig aan ''verbluffende propaganda'', stelde hij.

Griekenland zit in diepe financiële problemen, mede doordat het land al maanden geen noodkredieten meer ontvangt van de eurolanden en het IMF. Die verlenen pas weer steun als er overeenstemming is bereikt over de hervorming van de Griekse economie.

Het Griekse ministerie van Economische Zaken maakte donderdag bekend dat de Europese Bank voor Wederopbouw en Ontwikkeling (EBRD) het land tot 2020 van maximaal 500 miljoen euro per jaar gaat voorzien. De EBRD wil met het geld vooral het Griekse mkb steunen omdat die de sleutel zou zijn van economisch herstel.

Zo staat Griekenland er nu voorDit moet u weten over een 'Grexit'

Dossier Griekenland

Lees meer over:
Tip de redactie