ABN Amro-topman Gerrit Zalm noemt de voorgenomen salarisverhoging van zes topbestuurders van de bank een foute beslissing.

Dat zegt  Zalm in een interview met Het Financieele Dagblad (FD) woensdag.

"We hebben een verkeerde afweging gemaakt. We hadden voor onszelf het belang van de bank, de klant en de bankmedewerker zwaarder moeten laten wegen", zegt de bestuursvoorzitter. 

Alle topbestuurders van de staatsbank, behalve Zalm zelf, kregen er in 2014 een ton aan salaris bij als compensatie voor het afschaffen van de bonus. Met de politiek is afgesproken dat staatsbedrijven geen bonus mogen ontvangen. Na veel ophef uit de politiek en de maatschappij, kozen de bestuurders ervoor hun loonsverhoging terug te storten. 

Hypergevoelig

De bank heeft met de salarisverhoging gehandeld volgens de letter van de wet, maar Zalm vindt dat hij beter had moeten weten.

"Topsalarissen liggen gevoelig. Topsalarissen in de financiële sector liggen nóg gevoeliger. En topsalarissen bij staatsbanken hypergevoelig", aldus Zalm tegen het FD.

Als oud-minister van Financiën en oud-fractievoorzitter van de VVD, vindt Zalm dat hij gefaald heeft en niet de commissarissen of de politiek die groen licht hebben gegeven voor de voorgenomen salarisverhoging.    

Zalm: "Ik had kunnen besluiten dat er onder geen beding compensatie in het vaste salaris zou komen voor de verlaging van het bonusplafond." De kwestie was voor de topman overigens geen aanleiding om een aftreden als bestuursvoorzitter te overwegen.