Griekenland opnieuw in recessie

De Griekse economie is in het eerste kwartaal van dit jaar met 0,2 procent gekrompen vergeleken met de vorige driemaandsperiode.

Dat maakt het Europese statistiekbureau Eurostat woensdag bekend

Ook in het vierde kwartaal was de groei negatief, toen kromp de economie met 0,4 procent ten opzichte van het derde kwartaal. Daarmee belandt het Zuid-Europese land weer in een recessie.

De Griekse economie presteert wel iets beter vergeleken met dezelfde periode een jaar eerder. De economie in de eerste drie maanden van 2015 deed het net iets beter (0,3 procent) dan in dezelfde periode in 2014.  

De economie in de eurozone is in het eerste kwartaal gemiddeld met 0,4 procent gegroeid vergeleken met het laatste kwartaal van 2014. Van de grootste drie landen binnen de muntunie viel de Duitse economie wat tegen met een plus van 0,3 procent. De economie in Frankrijk en Italië trok juist wat aan.

In gesprek

Griekenland is met zijn geldschieters in gesprek om tot oplossingen te komen voor zijn grote financiële problemen. Het geld raakt op en de verlenging van het tweede steunpakket wordt pas volledig uitgekeerd als het Zuid-Europese land met concrete hervormings- en bezuinigingsvoostellen komt.

Volgens de ministers van Financiën in de eurozone, de Eurogroep, moeten de Grieken vooral meer doen op het gebied van pensioenen en de arbeidsmarkt. Tegelijkertijd zijn zij voorzichtig positief over de voortgang in de onderhandelingen over hervormingen. 

Tijd

Volgens Eurogroep-voorzitter en minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem is er een aantal grote hervormingen nodig in Griekenland "om de zaak weer op de rails te krijgen".

"Het steunprogramma houdt eind juni op, dat betekent dat er voor die tijd een overeenstemming moet zijn. Dan kan het geld pas worden uitgekeerd. De tijd raakt echt op", zegt Dijsselbloem woensdag voor de camera van de NOS.

Dossier Griekenland | Dit moet u weten over een 'Grexit'

Lees meer over:
Tip de redactie