De economie van de eurozone is in het eerste kwartaal van dit jaar met 0,4 procent gegroeid vergeleken met het laatste kwartaal van 2014. 

Dit blijkt woensdag uit eerste cijfers van statistiekbureau Eurostat. In het laatste kwartaal van vorig jaar nam de economie van de eurolanden nog met 0,3 procent toe. 

Ook in de Europese Unie groeide de economie met 0,4 procent ten opzichte van een kwartaal eerder, gelijk aan het groeicijfer van de laatste drie maanden van 2014. 

Economie eurozone

Bron: Eurostat© NU.nl/Jerry Vermanen

Opvallende stijgers in Europa zijn Cyprus en Roemenië. In beide landen nam de economie toe met 1,6 procent. In Cyprus gebeurde dit na een periode van economische krimp.

Griekenland is opnieuw in een recessie terecht gekomen. Na een krimp van 0,4 procent in het laatste kwartaal van vorig jaar, wordt nu een min van 0,2 procent gemeld. In Litouwen kromp de economie het meest, met 0,6 procent. Verder krimpt de economie in Estland en Finland. 

Van de grote economieën viel alleen het Duitse groeicijfer tegen, met een plus van 0,3 procent. Frankrijk deed het beter dan verwacht met een groei van 0,6 procent. Na stagnatie in het vierde kwartaal van 2014, groeide de Italiaanse economie met 0,3 procent.

De Oeso stelde onlangs dat de vooruitzichten van de economie in de eurozone verbeteren. De combinatie van aantrekkende economieën in de grootste drie landen, Duitsland, Frankrijk en Italië zzou ervoor zorgen dat het vooruitzicht voor de gehele eurozone rooskleurig is.