De Nederlandse economie is in het eerste kwartaal van dit jaar gegroeid met 0,4 procent vergeleken met het voorgaande kwartaal. Deze groei is vooral te danken aan hogere investeringen, meer export en meer consumptie door consumenten.

Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) woensdag op basis van een eerste berekening. Het is voor de vierde keer achter elkaar dat de economie op kwartaalbasis groeit. 

Het economische herstel zet daarmee in 2015 door, maar de groei valt wel lager uit dan die van 0,8 procent in het laatste kwartaal van vorig jaar. Ook is de groei iets zwakker dan wat economen gemiddeld voorspelden (0,5 procent). 

Vergeleken met het eerste kwartaal een jaar geleden is de Nederlandse economie met 2,4 procent gegroeid. De groei wordt volgens het statistiekbureau breed gedragen. De import, consumptie, de export en import dragen allen bij aan het groeicijfer. 

Minister Henk Kamp van Economische Zaken wil met behulp van de groei meer ruimte geven aan ondernemers door het verminderen van lasten, het aanpakken van overbodige regels en verbetering van de kredietverlening. 

De werkloosheid in de eerste drie maanden van dit jaar zakte ten opzicht van het vorige kwartaal met 2.000 naar in totaal 635.000 mensen. Dat komt neer op 7,1 procent van de beroepsbevolking. 

Consumentenuitgaven 

Er werd in de eerste drie maanden van 2015 vooral meer aardolieproducten, aardgas, transportmiddelen, machines en apparaten geëxporteerd dan in dezelfde periode vorig jaar. Naast een grotere uitvoer van producten, werden er ook meer diensten geëxporteerd.    

Consumenten trokken afgelopen kwartaal vaker de portemonnee. Jarenlang had de terughoudendheid van consumentenuitgaven een drukkend effect op de economische groei, maar die periode lijkt nu voorbij.

Er ging meer geld naar meubels en elektrische apparaten, ook zag de horeca de inkomsten toenemen. Omdat het in de afgelopen periode kouder was dan een jaar geleden, werd er ook meer gestookt.

Economie Q1 2014

Bron: CBS© NU.nl/Jerry Vermanen

Investeren

Er werd de afgelopen drie maanden vooral meer geïnvesteerd in woningen dan in het eerste kwartaal vorig jaar. Er ging ook meer geld naar vervoersmiddelen voor zowel goederen als personen.

Bedrijven investeerden meer in machines en installaties, telecommunicatie en software. Bovendien zijn producenten in de industrie positiever over hun toekomst. De bezettingsgraad van de industrie lag volgens het CBS begin tweede kwartaal op het hoogste niveau sinds het uitbreken van de crisis eind 2008.

De export was in het eerste kwartaal ruim 3 procent groter dan dezelfde periode in 2014. In maart groeide vooral de uitvoer van aardolie-, rubber- en kunststofproducten. Ook het volume van de import groeide (2 procent).  

Export

Bron: CBS© NU.nl/Jerry Vermanen

Herstel

De Nederlandse economie komt langzaam maar zeker uit het dal sinds het uitbreken van de financiële crisis in 2008. Sindsdien kende Nederland drie recessies, een situatie waarin de economie voor ten minste twee kwartalen op rij krimpt.

De Europese Commissie stelde onlangs in haar jongste prognose van de Nederlandse economie de groeiverwachting naar boven bij. De groei is volgens de Commissie vooral te danken aan consumenten die meer besteden, naast de export een van de belangrijkste economische pijlers.

Ook het Centraal Planbureau (CPB) gaat in de jongste raming uit van een sterkere economische groei. In december rekende het CPB nog op een stijging van 1,5 procent in 2015, in maart werd dat bijgesteld naar 1,7 procent.