De Franse economie is in het eerste kwartaal veel sterker gegroeid dan in de laatste drie maanden van vorig jaar. De groei van de Duitse economie vertraagt juist, terwijl Italië juist groei doormaakt na een periode van stagnatie. 

Frankrijk, de op een na grootste economie van de eurozone, groeide vorig kwartaal met 0,6 procent ten opzichte van het laatste kwartaal van 2014. In die periode bleef de groei nog beperkt tot 0,1 procent.

De vooruitgang in de eerste drie maanden van 2015 was sterker dan verwacht. Economen rekenden gemiddeld op een plus van 0,4 procent.

Met de groeiversnelling kende de Franse economie het sterkste kwartaal in bijna twee jaar. Daarbij werd onder meer geprofiteerd van de sterke daling van de olieprijs en de goedkopere euro. 

De Europese Commissie voorspelde onlangs dat de Franse economie dit jaar 1,1 procent groter zal worden. Dat zou veruit de sterkste groei zijn sinds 2011. De afgelopen drie jaar werden plusjes van circa 0,3 procent geboekt.

Duitsland

De Duitse economie, de grootste binnen de eurozone, is in het eerste kwartaal met 0,3 procent gegroeid ten opzichte van het voorgaande kwartaal.

De groei was daarmee aanzienlijk lager dan in de laatste drie maanden van vorig jaar, waarin de Duitse economie nog 0,7 procent groter werd. Bovendien viel de vooruitgang beperkter uit dan verwacht. Economen rekenden in doorsnee op een plus van 0,5 procent voor Europa's grootste economie.

Bij Duitsland voorspelde de Europese Commissie dit jaar een groei van 1,9 procent. Dat zou net zoals bij Frankrijk eveneens de sterkste groei zijn sinds 2011.

Hervormingen

De groei was vorig kwartaal bijna volledig te danken aan de vraag uit eigen land, waar zowel consumenten als de overheid meer uitgaven. Verder investeerden vooral bouwbedrijven meer. De handel met het buitenland zette echter een rem op de expansie van de economie. Er werd iets meer geëxporteerd dan in het laatste kwartaal van vorig jaar, maar de import nam veel sterker toe.

''Goed, maar niet goed genoeg'', zei econoom Carsten Brzeski van ING over de groeicijfers. Volgens hem zijn er na de sterke prestaties van de afgelopen jaren hervormingen nodig om de werkloosheid verder te laten dalen. Daarnaast zou de Duitse overheid van de huidige lage rente kunnen profiteren door de eigen investeringen op te voeren.

Italië 

De Italiaanse economie is in het eerste kwartaal met 0,3 procent gegroeid ten opzichte van het voorgaande kwartaal, zo maakte het Italiaanse statistiekbureau woensdag bekend.

De groei volgt op een stagnatie van de op twee na grootste economie van de eurozone in de laatste drie maanden van vorig jaar. Die ontwikkeling kwam niet onverwacht, economen hielden rekening met een vooruitgang van 0,2 procent in het eerste kwartaal.

De Italiaanse economie was vorig kwartaal even groot als een jaar eerder. In het vierde kwartaal van 2014 werd nog een krimp met 0,5 procent gemeten op jaarbasis.