Saudi-Arabië blijft zijn olieproductie opvoeren ondanks de lage olieprijzen. Dat liet de grootste olieproducent van het Midden-Oosten weten aan oliekartel Opec.

De dagelijkse productie van Saudi-Arabië steeg in april met 13.700 vaten (van 159 liter) tot een gemiddelde van ruim 10,3 miljoen vaten. Dat is het hoogste niveau in minstens dertig jaar.

Door de productie verder te vergroten, wil het land zijn marktaandeel op de wereldwijde oliemarkt beschermen en de Amerikaanse schalieproductie een halt toeroepen. Olieproducenten hebben daar hogere prijzen nodig om rendabel te blijven dan hun concurrenten in het Midden-Oosten.

Druk

De twaalf leden van de Opec komen begin juni in Wenen samen om over de productie te vergaderen. Bij de laatste bijeenkomst in november besloot het oliekartel de productie onveranderd te laten, onder druk van Saudi-Arabië. Dat besluit droeg mede bij aan de sterk gedaalde olieprijzen.

De Opec meldde dinsdag verder dat de wereldwijde olievraag dit jaar naar verwachting iets sterker zal groeien dan eerder werd gedacht. Het kartel rekent op een stijging van de vraag met 1,18 miljoen vaten per dag tot 92,5 miljoen vaten per dag. Dat is een verhoging van de prognose met 10.000 vaten per dag.