NEW YORK - De effectenbeurs van New York heeft zich woensdagmiddag naar boven gevochten na een ochtendhandel die zich kenmerkte door koersverliezen over een brede linie.

Het resultaat was dat de Dow-Jonesindex 113,41 punten hoger (1,14 procent) sloot op 10.059,63. De Nasdaq-index slaagde er uiteindelijk niet om met een plus te eindigen. De schermenbeurs van overwegend technologieaandelen daalde met 10,70 punten (0,63 procent) naar ,53.

De Nasdaq kwam echter van ver. Op het dieptepunt noteerde de graadmeter 2,7 procent lager. De Dow stond eerder op een verlies van 1 procent.

Wall Street liet zich dinsdag nog inspireren door een meevallend cijfer over het consumentenvertrouwen in de Verenigde Staten. Dat resulteerde na een reeks verliesdagen eindelijk weer eens in gestegen indices.

Kort na opening van de handel op woensdag kregen de beleggers nieuwe macro-economische cijfers te verwerken, onder andere over de bouwuitgaven. Deze cijfers bevestigden weer eens dat het herstel van de Amerikaanse economie moeizaam verloopt.

Schrik

Er volgde een schrikreactie met dalende indices als gevolg. Maar geleidelijk aan groeide de overtuiging dat het 'slechte nieuws' al in de koersen waren verwerkt en de kooplust wakkerde weer aan.

Van de 30 hoofdfondsen in de Dow sloten er 28 met koerswinst. De technologiesector bleef achter bij de industriële hoofdfondsen. Beleggers staan nog steeds argwanend tegenover veel computer-, software- en telecomaandelen na een periode van veel negatief bedrijfsnieuws uit deze sector.

Softwareconcern Sun Microsystems kreeg een koersverlies van bijna 15 procent te verwerken. Beleggers maken zich zorgen over de toekomst van de onderneming nu topman Zander het voor gezien houdt. De afgelopen maand zijn er al meerdere directeuren bij het concern opgestapt.

Een koersverlies van 11 procent kwam op de borden voor het noodlijdende telecomconcern WorldCom op het nieuws dat kredietbeoordeler Standard & Poor overweegt de kredietstatus van het concern te verlagen naar 'junk'. De euro bleef vrijwel onveranderd op 0,9054 dollar.