De vakbonden willen de onderhandelingen over een nieuwe cao voor werknemers van woningcorporaties hervatten.

Ze zijn bereid het advies van onafhankelijk verkenner Ruud Vreeman hiervoor als uitgangspunt te nemen. Dat lieten FNV, CNV en De Unie dinsdag weten.

Vreeman, oud-burgemeester van Tilburg en Groningen, stelt in het advies voor de beloning van directeur-bestuurders van woningcorporaties op termijn onderdeel te maken van de cao. Daarnaast pleit hij voor een ''kleine'' loonstijging voor de circa 29.000 werknemers van de woningbouwcorporaties.

Vreeman ging in maart op verzoek Aedes, werkgeversorganisatie voor de corporaties, en de vakbonden aan de slag als verkenner in een poging de vastgelopen cao-onderhandelingen vlot te trekken. De werkgevers braken de onderhandelingen vorig jaar november af. Ze vonden dat de standpunten zover uit elkaar lagen dat verder praten geen zin meer had.

Aan de slag

De vakbonden willen met Vreemans advies aan de slag en vragen Aedes terug te keren naar de onderhandelingstafel. Maar Aedes wil eerst de achterban raadplegen. De organisatie zegt op haar website terughoudend te zijn over het voorstel inzake de beloning van bestuurders. Aedes wil vooruitlopend op de raadpleging van de achterban verder geen toelichting geven.

De vakbonden omarmen het 'bestuurdersvoorstel' van Vreeman. ''De werknemers vinden het onrechtvaardig dat er een tweedeling in arbeidsvoorwaarden bestaat tussen bestuurders en werknemers. Dus moet er een loongebouw komen voor iedereen'', aldus de bonden.