Geen uitkomst verwacht voor Griekenland

De ministers van Financiën binnen de eurozone verwachten geen definitieve oplossing van Griekenland. Dat zou betekenen dat een verlening van de noodsteun nog niet wordt overgemaakt.

Dat lieten verschillende Europese ministers maandag weten bij aankomst van de Eurogroep, de samenstelling waarin zij vergaderen.

"Ik verwacht een tussenstand, geen conclusies", zei minister van Financiën en Eurogroep-voorzitter Jeroen Dijsselbloem. Dat eurolanden er nog niet uit zijn, is geen verrassing. Dijsselbloem liet zondag al doorschemeren dat er meer tijd voor een oplossing nodig is.

Voorzichtig positief

De eurolanden zijn voorzichtig positief over de voortgang in de onderhandelingen met Griekenland over hervormingen in ruil voor financiële steun. Maar meer tijd en inzet zijn noodzakelijk om alle verschillen te overbruggen en zo tot een akkoord te komen, klinkt het in Brusselse kringen. Haast is daarbij geboden.

De eurogroep, het overleg van de ministers van Financiën van de eurolanden, verwelkomt de stappen van Griekenland in het bespoedigen van het onderhandelingsproces, zo komt te staan in een later op maandag uit te geven verklaring, meldden bronnen.

De onderhandelingen lagen lange tijd stil, maar sinds enkele weken wordt er daadwerkelijk gesproken door de experts van de geldschieters en Griekenland. Op de plank ligt nog steeds circa 7 miljard euro aan eerder toegezegde leningen.

Opstap

Volgens Yanis Varoufakis, de Griekse minister van Financiën, is de vooruitgang die zijn land heeft geboekt een mooie opstap naar de uiteindelijke oplossing.

Voorlopig is Varoufakis ook nog steeds de afgevaardigde van de Griekse regering binnen de Eurogroep. "Als minister van Financiën worden we ook door hem bijgepraat", zegt Dijsselbloem. 

Video: Voorzitter Jeroen Dijsselbloem over Griekenland

Varoufakis staat onder druk in binnen- en buitenland. Hij zou zich niet goed hebben voorbereid op eerdere Eurogroep-bijeenkomsten. Daarop zou de Griekse premier Alexis Tsipras  plaatsvervangend minister van Buitenlandse Zaken, Euclid Tsakalotos, de leiding hebben gegeven over de onderhandelingen met de schuldeisers.

Die gesprekken worden gevoerd door de oude trojka, een samenstellin van de Europese Centrale Bank, het Internationaal Monetair Fonds en de Europese Unie. Inmiddels is die naam veranderd in de Brusselgroep.

Video: Griekse minister Yanis Varoufakis verwacht snel een oplossing

Dossier Griekenland | Dit moet u weten over een 'Grexit'

Lees meer over:
Tip de redactie