Griekenland wacht grootste IMF-betaling dit jaar tot nu toe

Griekenland moet dinsdag 750 miljoen euro terugbetalen aan het Internationaal Monetair Fonds (IMF). Dat is het grootste bedrag dit jaar tot nu toe dat de Grieken aan zijn geldschieter moet overmaken.

De terugbetaling is onderdeel van de eerste noodlening die Griekenland onder voorwaarden in 2010 kreeg toegewezen. Ook de Europese Centrale Bank en de Europese Unie behoren tot de geldschieters.

In juni moet Griekenland 1,5 miljard aan het IMF overmaken en in september nog eens datzelfde bedrag, verdeeld over vier betalingen.

Daar zitten de terugbetalingen van  de andere geldschieters nog niet bij. In juli en augustus verlangt de ECB 3 miljard euro, schrijft zakenkrant Financial Times.

Op de leningen van de ECB en de EU wordt bijna geen rente betaald en zijn de looptijden lang. Dat is een ander verhaal bij het IMF, in de 70-jarige geschiedenis is het niet eerder voorgekomen dat een land zijn betalingsverplichtingen helemaal niet nakomt bij de organisatie.

Het is wel eerder voortgekomen dat er een betalingsdatum wordt gemist, maar dat is wel een zeldzaamheid. Griekse banken duiken in het rood in aanloop naar de IMF-betaling voor dinsdag.

Geldnood

Het huidige Griekenland verkeert nog steeds in grote geldnood. Het is iedere maand maar weer de vraag of ambtenarensalarissen en pensioenen uitbetaald kunnen worden.

De tweede noodlening, die uit 2012 stamt en in februari van dit jaar eindigde, wordt met 7,2 miljard euro verlengd. De betrokken partijen werden het eens dat die lening er moet komen, maar willen pas tot uitbetaling overgaan zodra er concrete hervormings- en bezuinigingsmaatregelen worden genomen.

In totaal staat Griekenland verdeeld over de twee noodleningen voor 35 miljard euro in het rood bij het IMF. Dit kalenderjaar moet Athene daar in totaal 6,9 miljard euro van overmaken.

Maandag komen de ministers van Financiën van de eurozone, ook wel Eurogroep genoemd, bijeen om over de Griekse situatie te praten. Er is volgens minister van Financiën en Eurogroep-voorzitter Jeroen Dijsselbloem wel vooruitgang geboekt, maar de ministers zijn volgens hem nog niet dichtbij een overeenkomst. 

Dossier Griekenland | Dit moet u weten over een 'Grexit'

Lees meer over:
Tip de redactie