BORN - Bij autofabrikant Nedcar in Born (Limburg) heeft donderdagochtend een grote brand gewoed. De productie zou door de brand in gevaar kunnen komen. De opslagruimte voor chemische stoffen is grotendeels uitgebrand. Het vuur sloeg over naar de productieruimte waar plaatwerken voor auto's worden gemaakt. De oorzaak van de brand is nog onbekend. Persoonlijke ongevallen hebben zich niet voorgedaan. De brandweer schat dat de schade aanzienlijk is.

De productie kan in gevaar komen omdat de opslagruimte met voorraden grotendeels is uitgebrand. De brandweer heeft een deel van de productieruimte ontruimd. Op die afdeling werken ongeveer honderd mensen. De nachtploeg is naar huis gestuurd en de ochtendploeg is niet aan het werk gegaan. In andere productieruimten werken medewerkers wel door.

De brandweer verwacht nog tot donderdagmiddag bezig te zijn met nablussen. Om 04.45 en om 05.10 uur zouden zich twee explosies in de hal hebben voorgedaan. Het dak is daardoor gedeeltelijk ingezakt en de zijkanten zijn verwrongen door de hitte. De brandweer gaf om 08.15 uur het sein brandmeester.

Chemisch afval

Bovendien zijn door de brand grote hoeveelheden chemisch afval, als verfflessen, accu's, tl-buizen en diesel, in vlammen opgegaan. Volgens een woordvoerder van de alarmcentrale van politie en brandweer blijkt uit metingen dat er bij de brand geen hoge concentraties schadelijke stoffen zijn vrijgekomen. Wel zijn er met de rook verfsnippers in de omgeving terechtgekomen. Omdat Nedcar vlakbij de Belgische grens ligt, is de Belgische overheid hierover geïnformeerd.

Nedcar produceert de Smart en de Mitsubishi Colt. Met 4000 werknemers kan het bedrijf 300.000 auto's per jaar bouwen. Nedcar is veruit de grootste autofabriek van Nederland.