De financiële situatie bij Malaysia Airlines is uitdagender dan verwacht. Om het aangetaste imago onder consumenten en in de luchtvaart industrie te boven te komen, moet de maatschappij krimpen.

Dat stelt de nieuwe ceo Cristopher Mueller in een notitie aan het personeel van de maatschappij.

Mueller stelt in de notitie dat de nieuwe strategie van de luchtvaartmaatschappij vooral gericht is op het snijden in de kosten, die ongeveer 20 procent hoger liggen dan die van de concurrentie en het terugtrekken van markten waar het niet kan concurreren. 

"Soms moet je je terugtrekken en hergroeperen, om vervolgens weer te kunnen groeien. Dat is het ultieme doel. We willen weer groeien in deze laatste fase van de reorganisatie", aldus Mueller. 

Mueller stelt dat hij een nieuwe luchtvaartmaatschappij nastreeft die "veilig, op tijd en vriendelijk" is, en de nieuwe trots wordt van Maleisië. Volgens de ceo is er doorzettingsvermogen en vertrouwen nodig om de ommekeer, die drie tot vijf jaar zal duren, te voltooien.

"Het is mijn taak om jullie vandaag te vertellen dat het medicijn bitter is en dat het fitnessprogramma dat nodig is om fit te worden veel zweet en soms ook tranen gaat kosten. Maar uiteindelijk zal het werk beloond worden."

Rampen

Malaysia Airlines werd afgelopen jaar hard getroffen door twee rampen. Op 8 maart 2014 verdween vlucht MH370 van de radar toen het onderweg was van de Maleisische hoofdstad Kuala Lumpur naar de Chinese hoofdstad Peking. Het toestel stortte mogelijk neer in de Indische Oceaan ten westen van Australië en is nog niet gevonden.

Op donderdag 17 juli stortte vlucht MH17 neer in Oost-Oekraïne. De Boeing van Malaysia Airlines werd neergehaald door een zogeheten BUK-raket. Daarbij kwamen alle 298 inzittenden om het leven. 

Toen bleek dat de Maleisische maatschappij ernstig in de problemen kwam doordat reizigers de maatschappij mijden, greep de Maleisische overheid in. Reorganisaties werden aangekondigd, het bedrijf werd van de beurs gehaald en er werd een nieuwe ceo aangesteld. Mueller kwam over van Aer Lingus om de reorganisatie van zo’n 1,5 miljard euro in goede banen gaan leiden en het bedrijf er weer bovenop te helpen.

Depressief

In de notitie van dinsdag bedankt Mueller het personeel voor het warme welkom dat hij heeft ontvangen sinds hij bij de maatschappij aan het werk is. Maar daarnaast stelt hij ook vast dat delen van de organisatie "depressief" ogen en dat klanten ervaren dat de service verslechterd is. 

Malaysia Airlines, zo zegt Mueller, "lijdt flink onder een zwaar beschadigd imago" in belangrijke markten met veel consumenten die de maatschappij mijden "omdat zij bang zijn".

Ontslagen

De maatschappij boekt vooruitgang met de eerder aangekondigde reorganisatie, waarbij zesduizend werknemers worden ontslagen. Dat is ongeveer 30 procent van het personeelsbestand. "Aangezien de nieuwe luchtvaartmaatschappij kleiner zal zijn, hebben we gewoonweg niet genoeg werk voor jullie allemaal", schreef Mueller. 

De topman verwacht binnenkort de ontslagbrieven te versturen en nieuwe aanbiedingen te doen aan hen die werkzaam blijven bij de maatschappij. De maatschappij heeft voor deze handelswijze gekozen, omdat het personeel heeft om discretie gevraagd rondom personeelszaken.

De notitie van de topman werd vrijdag aan journalisten getoond door de nationale vakbond van personeel die deze manier omschrijven als "onaangenaam en arrogant".

De 3.500 leden van de vakbond geven aan zich zorgen te maken en hebben een brief geschreven aan de premier van het land. Daarbij roepen ze hem op in te grijpen en op korte- en middellangetermijn ontslagplannen en kortingen op salarissen door te voeren voordat een definitieve ontslagronde wordt uitgevoerd.

Terminator

Mueller is de eerste buitenlander die een bedrijf gaat leiden dat eigendom is van de Maleisische overheid. Analisten noemen hem een veteraan met veel ervaring die gehard is door zijn reorganisaties bij andere luchtvaartmaatschappijen in staatshanden.

Gedurende zijn tijd bij het Ierse Aer Lingus werd hij 'de Terminator' genoemd. Met het oog op de reorganisatieplannen van Mueller in Ierland en zijn Duitse accent was een vergelijking met de Oostenrijkse acteur Arnold Schwarzenegger snel gemaakt.