Het CDA wil een Kamerdebat met minister Lodewijk Asscher van Sociale Zaken en Werkgelegenheid over de mogelijke problemen die zich voordoen rondom de introductie van de flexwet, onderdeel van de nieuwe Wet werk en zekerheid. 

Dat zegt CDA-Kamerlid Pieter Heerma tegen BNR donderdag.

De Wet werk en zekerheid gaat per 1 juli in. De flexwet moet meer zekerheid bieden aan werknemers. Zo wordt de periode waarin je tijdelijke contracten kunt aanbieden verkort van drie naar twee jaar, daarmee wil het kabinet de doorstroom naar een vaste baan bevorderen.

ING

Maar volgens Heerma zorgt de wet van Asscher ervoor dat werknemers juist sneller zonder baan komen te zitten omdat werkgevers geen vast contract willen geven.

Heerma: "De signalen daarvan zijn steeds sterker. We hebben een aantal weken geleden al een debat gehad naar aanleiding van ING." De CDA'er verwijst daarmee naar de uitzendkrachten die zijn weggestuurd bij de bank.

Uit een interne notitie zou blijken dat ING dit deed met de Wwz in het vooruitzicht waarmee de flexkrachten meer rechten krijgen.  

Effect

GroenLinks-leider Bram van Ojik laat aan de radiozender weten het "te gek voor woorden" te vinden dat een wet die bedoeld is meer zekerheid te verschaffen aan flexwerkers, het tegenovergestelde effect lijkt te hebben.

Daarom wil zijn partij ook meer duidelijkheid over de wet, die volgens hem niet per se gewijzigd hoeft te worden. "Het idee achter de wet is goed", zegt hij op BNR, maar er moet volgens Van Ojik wel worden gehandeld in de geest van de wet. 

Meldpunt

Onlangs startte vakcentrale CNV een meldpunt voor werknemers die te maken krijgen met misstanden als gevolg van de nieuwe wet. Woensdagavond bleek dat daar tweehonderd meldingen zijn binnengekomen.

"Nu komt vakbond CNV met een onderzoek naar buiten dat het al om honderden bedrijven gaat, waaronder overheidsinstellingen zelf die bezig zijn afscheid te nemen van flexwerkers", aldus Heerma tegen de radiozender.