DEN HAAG - Telecombedrijf KPN gaat met de bouwbedrijven Bam NBM Infratechniek en Volker Stevin Telecom samenwerken in de aanleg van telefoonnetwerken in nieuwbouwwijken (Vinex- en andere grootschalige locaties). De twee bouwbedrijven verzorgen de aanleg en het onderhoud. KPN krijgt het recht het telecomnetwerk voor een langere periode te huren.

Het is voor het eerst dat KPN een dergelijk huurcontract tekent, zei een woordvoerder woensdag. KPN huurt "voor enkele jaren" de netwerken en krijgt daarbij het recht op koop. Financiële details wilde de woordvoerder niet geven. "Wij sluiten niet uit dat we meer van dergelijke contracten sluiten."

Voorheen gaf KPN de opdracht voor de aanleg en werd eigenaar van de netwerken. De nieuwe constructie is aantrekkelijk, omdat het concern niet meer zelf de kosten voor aanleg en onderhoud hoeft op te hoesten. Daardoor ziet zijn balans er beter uit. Het plan past in de strategie van het concern zijn schuldenlast te verminderen.

Nog dit jaar komen de eerste 8000 woningen op het nieuwe netwerk. Nieuwbouwwoningen krijgen hierbij de gangbare koperen aansluiting voor spraak. Daarnaast komt een lege buis waardoor glasvezel gemakkelijk kan worden aangelegd, aldus de woordvoerder, "zonder dat daarvoor opnieuw de tuin en straat open hoeft." De glasvezel wordt vanaf de KPN-kast in de wijk door de buis direct naar de huisaansluiting 'geblazen'.