Nederlandse bedrijven willen dat universiteiten en hogescholen harder worden afgerekend op hun prestaties. 

Dat blijkt uit een brief die werkgeversorganisaties VNO-NCW en MKB Nederland naar minister van Onderwijs Jet Bussemaker hebben gestuurd. De Volkskrant heeft beslag weten te leggen op die brief.

De huidige trend op hogescholen en universiteiten is juist dat het rendementsdenken moet worden beperkt. Ook willen studenten minder bemoeienis vanuit de politiek.

De werkgevers zijn ontevreden over het hogere onderwijs. "De toename van het aantal studenten is ten koste gegaan van de kwaliteit", schrijven de werkgeversorganisaties. "De opgave is nu het onderwijs te verbeteren en het aantal hogeropgeleiden te verhogen. Op termijn kan 20 procent van de financiering prestatieafhankelijk worden".

Contacturen

Volgens de werkgevers kan een verhoging van het minimum aantal contacturen per week van twaalf naar vijftien uur bijdragen aan beter onderwijs.

Hogescholen, universiteiten en studenten zien de prestatieafspraken het liefst verdwijnen. Door het toezicht zouden de opleidingen makkelijker worden gemaakt, zodat studenten eerder klaar zijn met hun studie.