Trojka hoopt op concrete deal met Griekenland

De internationale geldschieters van Griekenland hopen op concrete vooruitgang in de onderhandelingen met Griekenland.

Dat stellen de Europese Commissie, de Europese Centrale Bank en het Internationaal Monetair Fonds woensdag.

Op maandag 11 mei staat er een overleg gepland van de ministers van Financiën van de eurolanden (de Eurogroep).

De geldverstrekkers delen ''hetzelfde doel om Griekenland te helpen financiële stabiliteit en groei te bereiken''. De instellingen stellen nauw samen te werken om dat doel te bereiken, zeggen de drie in een persverklaring. ''Alle drie de instellingen werken hard om concrete vooruitgang te boeken op 11 mei.''

De gezamenlijke verklaring komt na mediaberichten dat er onenigheid zou zijn tussen de drie instellingen over de houdbaarheid van de Griekse staatsschuld en te nemen maatregelen.

Overleg

Eerder op de dag had de voorzitter van de Europese Commissie Jean-Claude Juncker een telefonisch gesprek met de Griekse premier Alexis Tsipras. 

De twee spraken over de voortgang van de gesprekken tussen de geldschieters en de Grieken. Juncker en Tsipras spraken onder meer over het belang van het hervormen en moderniseren van het pensioensysteem.

Onderhandelingen over hervormingen in ruil voor financiële steun hebben zich de afgelopen week geïntensiveerd. De bodem van de schatkist van Griekenland komt langzaam in zicht, maar geen euroland is bereid leningen te geven als er geen akkoord is over hervormingsmaatregelen.

Er ligt nog circa 7 miljard euro op de plank voor Griekenland.

Zo staat Griekenland er nu voor | Dit moet u weten over een 'Grexit'

Dossier Griekenland

Lees meer over:
Tip de redactie