Regeringspartijen VVD en PvdA steunen de kandidatuur van minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem voor een tweede termijn als Eurogroep-voorzitter.

Dat laten Tweede Kamerleden van de partijen woensdag weten aan de NOS. Komende zomer loopt de eerste termijn van 2,5 jaar ten einde.  

VVD'er Mark Harbers zegt dat Dijsselbloem "veel gezag" heeft opgebouwd met zijn optreden rond de financiële crisis van Cyprus en Griekenland. Ook Henk Nijboer (PvdA) noemt het handelen van Dijsselbloem bij Cyprus als pluspunt.

De noodlijdende bankensector van Cyprus moest in 2013 met Europees belastinggeld worden gered. Onder leiding van Dijsselbloem is toen afgesproken dat aandeelhouders en spaarders daaraan moesten meebetalen, een methode die tot dan toe niet eerder was gebruikt in de eurocrisis.

Bezoek

Dijsselbloem heeft er nooit een geheim van gemaakt dat hij de rol als Eurogroep-voorzitter ook voor een tweede termijn wil. De komende dagen bezoekt hij in die hoedanigheid Parijs, Berlijn en Rome.

Officieel staan actuele zaken zoals de situatie in Griekenland op de agenda, maar een woordvoerster van de bewindsman laat weten dat het voorzitterschap "natuurlijk ook ter sprake kan komen". Dijsselbloem krijgt in ieder geval concurrentie van de Spaande minister van Economische Zaken Luis de Guindos.