In de eerste vier maanden van dit jaar zijn veel minder cao's afgesloten dan in dezelfde periode vorig jaar. 

Dat meldde werkgeversvereniging AWVN woensdag.

Dit jaar zijn tot nu 85 cao’s afgesloten. Dat is aanzienlijk minder dan de 147 akkoorden die in andere jaren tot stand kwamen in dezelfde periode.

''Hoewel het onderhandelingsproces voor de meeste cao’s nog steeds lang duurt door verschillen van inzicht over de loonontwikkeling, blijkt een duidelijke positieve onderstroom rond andere cao-thema’s'', stelt de AWVN.

Duurzame inzetbaarheid

Zo bevatten de cao’s die dit jaar al zijn afgesloten, meer afspraken over duurzame inzetbaarheid, om werknemers langer en gezonder aan het werk te houden, banen voor arbeidsgehandicapten en mantelzorg. ''In april afgesloten cao’s vertoonden zelfs aanzienlijk meer van dergelijke afspraken dan cao’s uit de eerste drie maanden van dit jaar.''

Vergeleken met vorig jaar groeide het aandeel cao’s met afspraken over duurzame inzetbaarheid met 9 procentpunten tot 79 procent. In april was het percentage zelfs 88 procent.

Het percentage cao’s met een afspraak over mantelzorg steeg van 21 procent in 2014 naar 31 procent in 2015. In april was dit 44 procent. En over 'personen met een afstand tot de arbeidsmarkt' zijn in april in 63 procent van de cao's afspraken gemaakt, in de eerste vier maanden was dit 46 procent. Vorig jaar was dit nog maar bij een derde van de cao's het geval.

In de maand april kwamen veertien nieuwe cao’s tot stand met een gemiddelde loonstijging van 1,6 procent. Voor geheel 2015 bedraagt het gemiddelde eveneens 1,6 procent.