De fusie tussen kabelbedrijven Ziggo en Liberty Global, het moederbedrijf van UPC, kost in totaal aan ruim duizend werknemers van Ziggo hun baan.

Dat melden FNV Publiek Belang en de ondernemingsraad-voorzitter van Ziggo woensdag aan NU.nl.

Ziggo is van plan om werk te verplaatsen. Volgens de werknemersorganisatie lopen de reistijden van werknemers daarmee dermate op, dat niet veel mensen bereid zijn hierin mee te gaan. "Een verkapt reorganisatietraject dus", zegt FNV-bestuurder Linda Groen. Zij vreest dat die arbeidsplaatsen niet worden vervangen. 

Volgens or-voorzitter Hans Hartgers gaat het om een bruto-aantal. "Als je werk verplaatst, denk ik niet dat mensen met een parttime baan bereid zijn om veel langere reistijden te maken. Die banen verdwijnen", aldus Hartgers.

Verplaatsen

Eind maart communiceerde Ziggo dat de fusie de komende drie jaar 450 vaste arbeidsplaatsen gaat kosten. Daar komt het baanverlies van werknemers waarvan het tijdelijke contract niet wordt verlengd, uitzendkrachten en externen die tijdelijke opdrachten voor Ziggo uitvoerden nog bij waardoor het totaal op ongeveer negenhonderd uitkomt.

Dat getal was vorig jaar juni al bij de or bekend en kwam in oktober in de media. Het mogelijke baanverlies door het verplaatsen van werk was daar nog niet bij opgeteld.

Ziggo laat in een reactie weten dat daar waar mogelijk de externe krachten te vervangen door personeel dat intern al aanwezig is. "Hierdoor vervallen tussen 2015 en 2018 enkele honderden tijdelijke en inhuurcontracten."

Ziggo en de bonden waren het al eens geworden over een sociaal plan voor de werknemers.