Behalve in de grootmetaal dreigen nu ook in de kleinmetaal acties en werkonderbrekingen. 

FNV Metaal heeft de werkgevers in de metaal en techniek (kleinmetaal) woensdag in een ultimatum tot 15 mei de tijd gegeven om akkoord te gaan met de eisen voor een nieuwe cao. Gebeurt dit niet, dan volgen stakingen, zo laat de vakbond weten.

Op 20 maart wezen de bonden het eindbod van de werkgevers in de kleinmetaal af. Vorige week stelde de vakbond ook de werkgevers in de metalektro (grootmetaal) al een ultimatum om in te stemmen met de cao-eisen.

Dit ultimatum loopt eveneens tot 15 mei. De onderhandelingen over een nieuwe cao in de grootmetaal liepen op 29 april vast.

Samen

Als het tot acties komt, dan trekken de groot- en kleinmetaal samen op, zegt FNV-bestuurder Jacqie van Stigt. ''Daar waar wij tegen de achtergrond van technologische ontwikkelingen het belang van investeren in vakkrachten centraal stellen, komen de werkgevers in de kleinmetaal met voorstellen die leiden tot verslechtering van de arbeidsvoorwaarden en de rechtspositie van werknemers ten opzichte van de huidige cao-afspraken'', licht ze toe.

Ook komen de werkgevers volgens haar de afspraak uit het sociaal akkoord niet na voor reparatie van de WW in duur en opbouw. ''Dit is allemaal volkomen onacceptabel voor ons.''

In de kleinmetaal werken ongeveer 300.000 vakmensen in de installatie, isolatie, metaalbewerking, carrosserie en goud- en zilvernijverheid.

In de grootmetaal zijn zo'n 150.000 mensen werkzaam in onder meer de automobielindustrie, metaalgieterijen, truckbouw, scheepsbouw, chips en halfgeleiders, vliegtuigbouw en machinefabrieken.