Als het aan de Amerikanen ligt hoeven reizigers vanuit Nederland naar de Verenigde Staten niet langer uren in de rij voor de grenscontrole op Amerikaanse luchthavens te wachten.

De VS wil dat die controles op luchthaven Schiphol worden uitgevoerd.

Minister Ard van der Steur meldt woensdag het verzoek van de Amerikanen in behandeling te hebben genomen.

Lange rijen

Nu is het zo dat reizigers naar de VS op Amerikaanse luchthavens worden verwelkomd door meterslange rijen bij de grenscontrole. 

Door zogenoemde preclearance faciliteiten in Nederland op te zetten, waar de controle op Schiphol plaatsvindt, hopen de Amerikanen de wachttijden op hun vliegvelden te beperken.

De reiziger komt op die manier als lokale reiziger het vliegveld binnen en ontwijkt daarmee de rijen op het vliegveld.

Onderzoek

Van der Steur zegt het voorstel te onderzoeken. Zo wil hij opheldering over de gegevensuitwisseling, wat er gebeurt als een reiziger wordt geweigerd en hoe het zit met de bewaking van Amerikaanse grensbewakers.

Ook heeft de bewindsman een reactie van de Europese Commissie gevraagd.

De Amerikanen hebben wereldwijd als vijftien preclearance faciliteiten, waaronder een in Aruba, Ierland en de Verenigde Arabische Emiraten.

“Het beleid van de Verenigde Staten is er op gericht om het aantal preclearance locaties verder uit te breiden. De Verenigde Staten hebben in dit kader ook andere Europese landen benaderd met het verzoek om preclearance faciliteiten op te zetten”, schrijft Van der Steur.