Onzekerheid zet zware rem op Griekse economie

De grote onzekerheid over de politieke en economische toekomst van Griekenland zet een zware rem op het herstel van de economie van het land.

Dat blijkt uit nieuwe ramingen die de Europese Commissie dinsdag heeft gepubliceerd.

Daarin schroefden de rekenmeesters van Brussel hun verwachtingen voor de groei van de Griekse economie dit jaar terug tot 0,5 procent. Eerder werd nog uitgegaan van een vooruitgang van 2,5 procent.

De nieuwe raming is gebaseerd op de aanname dat de Grieken uiterlijk volgende maand een akkoord weten te bereiken met de andere eurolanden over verdere steun.

Zelfs in dat geval verslechtert de financiële situatie van de Griekse overheid. De staatsschuld loopt verder op, terwijl het primaire overschot van vorig jaar weer omslaat in een tekort. Dat betekent dat de overheid meer geld uitgeeft dan er wordt ontvangen, ook als de rente over de staatsschuld buiten beschouwing wordt gelaten.

In gevaar

De oplopende staatsschuld van de Grieken brengt volgens ingewijden verdere steun van het Internationaal Monetair Fonds (IMF) in gevaar. Het fonds mag alleen steun geven aan landen die uitzicht hebben op een houdbare schuld en daarvan zou onder de huidige aannames geen sprake meer zijn.

Het IMF zou er daarom bij de eurolanden op aandringen een deel van de Griekse schuld weg te strepen, meldt de Britse krant Financial Times maandag.

Geen schuldenverlichting

De Duitse minister van Financiën Wolfgang Schäuble ontkent dinsdag dat het IMF aandringt op schuldverlichting voor Griekenland. Volgens hem heeft het fonds alleen opgemerkt dat het steeds lastiger wordt voor de Grieken om hun financiële doelen te halen.

Schäuble verwacht vooralsnog niet dat de eurolanden al bij het volgende overleg van de eurogroep, op 11 mei, tot een akkoord kunnen komen over Griekenland.

Zo staat Griekenland er nu voorDit moet u weten over een 'Grexit'

Dossier Griekenland

Lees meer over:
Tip de redactie