Het economisch herstel van Nederland zal eindelijk terrein winnen. Dat staat in nieuwe voorspellingen van de Europese Commissie.

De ramingen zijn dinsdag bekendgemaakt.

De groei komt dit jaar uit op 1,6 procent en volgend jaar op 1,7 procent, stelt de Europese Commissie in haar jongste prognose voor de Nederlandse economie.

De commissie is zelfs iets optimistischer over 2015 dan in haar vorige verwachting van begin dit jaar. Toen werd nog uitgegaan van 1,4 procent. Voor volgend jaar is het cijfer hetzelfde gebleven. In 2014 groeide de Nederlandse economie nog met 0,9 procent.

De groei zit vooral in een toename van de binnenlandse consumptie. Ook profiteert de exportsector van de lage waarde van de euro, luidt de verwachting.

Arbeidsmarkt

Daarnaast verbetert de arbeidsmarkt verder. De werkgelegenheid neemt toe, maar het aantal werklozen zal slechts geleidelijk verder afnemen. Brussel verwacht dat de werkloosheid uitkomt op 7,1 procent dit jaar en 6,9 procent volgend jaar. Eerder dit jaar was nog sprake van 6,6 procent dit jaar en 6,4 procent in 2016.

Brussel ziet ook een verdere daling van het begrotingstekort. De verwachting is 1,7 procent dit jaar, gevolgd door een afname tot 1,2 procent in 2016. Eerder dit jaar ging de commissie nog uit van 2,2 procent en 1,8 procent. Nederland blijft daarmee steeds verder onder de Europese norm van 3 procent.

Wind mee

Volgens de commissie heeft de eurozone voorlopig de wind mee. Gemiddeld wordt voor de eurolanden dit jaar een groei van 1,5 procent verwacht, terwijl voor 2016 een plus van 1,9 procent wordt voorzien. Duitsland blijft onveranderd een belangrijke motor van de groei, met een vooruitgang van ongeveer 2 procent dit en volgend jaar.

Verder wordt een stevig herstel verwacht in Spanje, waar de groei dit jaar met 2,8 procent waarschijnlijk twee keer zo hoog is als in 2014. Frankrijk blijft met een plus van 1,1 procent dit jaar achter bij het Europese gemiddelde, maar doet het daarbij beter dan de marginale groei van vorig jaar. Voor Italië wordt slechts een plus van 0,6 procent voorzien, na een kleine krimp in 2014.

De grote politieke onzekerheid in Griekenland zet een stevige rem op het herstel in dat land. Voorlopig rekent Brussel erop dat de Griekse economie dit jaar 0,5 procent groter wordt, waarna de groei in 2016 aanzienlijk meer vaart moet krijgen.