ZAANDAM - Supermarktconcern Ahold heeft woensdag aanvullende cijfers gegeven over de resultaten in het afgelopen kwartaal. Daaruit blijkt dat de tegenvallers in de Verenigde Staten niet uitsluitend lagen in kern van het concern, de supermarkten. De winst werd ook aangetast door eenmalige lasten.

Ahold moest in het tweede kwartaal 26 miljoen dollar afschrijven op de vaste activa, terwijl in dezelfde periode vorig jaar niets werd afgeboekt op deze post. Daarnaast besteedde het supermarktconcern 15 miljoen euro aan de samenvoeging van de Amerikaanse supermarktketens Stop & Shop en Giant-Landover. Ook verdiende het concern afgelopen kwartaal 16 miljoen dollar minder op de verkoop van panden, bleek woensdag uit de extra informatie.

Ahold heeft eind augustus kwartaalcijfers gepresenteerd waaruit bleek dat de supermarkten in de VS met tegenwind te maken hebben. Het operationele resultaat van de Amerikaanse winkels lag in het tweede kwartaal eenderde lager dan in het voorgaande jaar.

Vooral in het noordoosten van het land komt de winstdaling door concurrentie van andere ketens, zo meldde het concern eerder. De kwartaalwinst van het gehele concern kwam uit op 32 miljoen euro en lag beduidend onder de verwachtingen van analisten.

Dat Ahold nu extra informatie over het voorbije kwartaal publiceert, is opmerkelijk. Het lijkt erop dat het concern het idee wil bestrijden dat het in de VS problemen heeft met de dagelijkse bedrijfsvoering in de supermarkten.