Het opkoopprogramma van de Europese Centrale Bank (ECB), de zogenoemde kwantitatieve verruiming, wordt niet vroegtijdig gestaakt, ook al trekt de Europese economie sneller aan dan voorzien.

Dat zegt de vicepresident van de centrale bank, Vítor Constâncio, maandag in een interview met Het Financieele Dagblad.

Uit het sneller dan verwachte herstel van de economie maakten marktpartijen op dat het ECB-beleid vruchten begint af te werpen en dat het opkoopprogramma wellicht sneller wordt afgebouwd dan aangekondigd.

Constâncio vindt echter dat de markt veel te ver op de zaken vooruitloopt. "Het programma werkt goed. Waarom zouden we aan stoppen denken als de inflatie negatief is en inflatieverwachtingen bij lange na niet in de buurt komen van ons middellangetermijndoel van bijna 2 procent?", aldus Constâncio.

Euro

Door het opkoopprogramma is de euro flink verzwakt. Bovendien zijn bijna overal in de regio de marktrentes stevig omlaag gegaan.

Volgens critici creëert de ECB nieuwe zeepbellen doordat het beleid alle markten omhoog drijft. "Er is geen sprake van algehele overwaarderingen van activa in het eurogebied", vindt Constâncio echter.

De ECB kondigde eind januari aan om vanaf maart maandelijks 60 miljard euro aan leningen te gaan opkopen, vooral in de vorm van staatsobligaties. Deze worden gekocht van banken en andere financiële instellingen, zoals verzekeraars en pensioenfondsen.