Griekenland moet uit de euro stappen nu de Grieken hun economie niet willen hervormen. 

Dat zei VVD-Europarlementariër Hans van Baalen zaterdag in het radioprogramma Kamerbreed.

Volgens hem is het voor de Grieken ook te laat omdat hun geld op is. ''We zijn al vijf jaar bezig met Griekenland, we hebben ze 500 miljard geleend. Laten we het maar gewoon weer met de drachme proberen."

Als het aan Van Baalen ligt, hoeft Griekenland niet meer te rekenen op Europese steun, ook niet als het land uit de euro is gestapt. ''Dan hadden ze moeten aantonen dat ze goed zijn voor hun woord en dat is niet gebleken. We hoeven ze niet meer te steunen, of ze nu de euro of de drachme hebben.

CDA

CDA-Europarlementariër Esther de Lange zei Griekenland binnen de euro te willen houden. Volgens haar SP-collega Dennis de Jong moeten de Grieken zelf uitmaken of ze in de euro willen blijven.

Het is zaterdag op de kop af vijf jaar geleden dat Griekenland voor het eerst steun kreeg vanwege de eurocrisis. Op 2 mei 2010 stemden het Internationaal Monetair Fonds (IMF) en de landen van de eurozone in met een eerste noodpakket aan leningen.

Dichter bij omvallen

Het plan was om de Grieken er in drie jaar weer bovenop te helpen. Dat is niet gelukt. In plaats daarvan lijkt het Zuid-Europese land dichter bij omvallen dan ooit tevoren.

Griekenland en de andere eurolanden zijn nog altijd aan het onderhandelen over de voorwaarden voor nieuwe noodleningen. Griekenland moet dan wel werk maken van economische hervormingen. Zonder de leningen dreigt het land af te stevenen op een faillissement.

Zo staat Griekenland er nu voorDit moet u weten over een 'Grexit'

Dossier Griekenland