PARIJS - Het Franse olieconcern Total sluit uit dat het een overnamebod uitbrengt op concurrent Shell. "Ik geloof niet dat een bod voldoende aantrekkingskracht heeft", verklaarde woensdag Total-topman Thierry Desmarest.

De helft van de transacties van een grote omvang mislukt, de andere helft slaagt, aldus Desmarest. "De huidige omstandigheden, met de hoge olieprijzen, zijn trouwens ook niet gunstig om goede zaken te doen", aldus de Franse topman.

Afwaardering

Half augustus meldde de Britse zondagskrant The Observer dat Shell zich opmaakte voor een bod van Total, omdat het zich kwetsbaar voelde na de forse afwaardering van zijn oliereserves eerder dit jaar. Analisten sloten de mogelijkheid van een overname niet geheel uit, hoewel Shell groter is dan Total.

Shell is de op twee na grootste, Total de op drie na grootste oliemaatschappij ter wereld. Alleen al de omvang van Shell is een bescherming tegen inlijving. De beurswaarde van het Brits-Nederlandse concern is met 140 miljard euro bijna 40 miljard euro groter dan die van Total.

Succes

"We zien niet dezelfde belangen, waar je voelt dat het echt een succes kan worden zoals in het verleden", betoogde Desmarest verder. Zijn concern is een combinatie van het Franse Total, het Belgische Petrofina en het Franse Elf Aquitaine.