Vakcentrale FNV wil dat de Dag van de Arbeid, traditiegetrouw op 1 mei, weer een dag van de vakbond wordt.

Dat zegt FNV-leider Ton Heerts vrijdag in Amsterdam.

Het is volgens Heerts voor het eerst sinds Koninginnedag verhuisde naar 30 april in 1948, dat de vakbond de Dag van de Arbeid op deze schaal organiseerde. Sinds 2014 wordt Koningsdag, de opvolger van Koninginnedag, op 27 april gevierd.

Naar schatting zijn zevenduizend mensen vrijdag naar Amsterdam gekomen. "1 mei is weer van ons. De traditie begint vandaag", sprak Heerts het publiek toe.

Vast contract

Verder kondigde de werknemersvoorman aan dat er bij alle cao-onderhandelingen afspraken komen voor meer vaste arbeidscontracten.

De opkomst van het aantal flexwerkers, die minder rechten hebben dan werknemers met een vast contract, is de FNV een doorn in het oog. Er zijn daarom in het sociaal akkoord uit 2013 afspraken gemaakt om de rechtspositie van werknemers, ook die van flexwerkers, beter te beschermen.

Op basis van dit akkoord is de Wet werk en zekerheid (Wwz) uitgewerkt, die gaat per 1 juli in. Heerts: "We hebben straks een wet die meer zekerheid moet bieden. Die tijdelijk werk in een echte baan moet omzetten. Er zijn al goede cao- afspraken gemaakt met deze wet in de hand."