De Staatsloterij heeft vorig jaar voor bijna 35 miljoen euro minder loten verkocht. Daardoor daalde de omzet ten opzichte van 2013 met 4,5 procent naar 737,8 miljoen euro. 

Dat blijkt uit het vrijdag gepubliceerde jaarverslag van Nederlands oudste loterijorganisatie.

De Staatsloterij droeg in 2014 110,7 miljoen euro af aan de Staat, via het ministerie van Financiën de enige aandeelhouder.

De deelnemers aan de Staatsloterij en Miljoenenspel wonnen gezamenlijk netto 447 miljoen euro. In 2013 werd netto in totaal nog 466,3 miljoen euro aan prijzengeld uitgekeerd.

In 2014 werden 28 spelers (multi)miljonair door hun deelname. De grootste winnaar was een abonneespeler uit de provincie Utrecht. Die won tijdens de Oudejaarstrekking op 31 december 30 miljoen euro netto. In totaal wonnen 250 spelers een bedrag tussen de 100.000 en 1 miljoen euro.

Reputatieschade

"We kijken wel terug op een bewogen jaar, waarin wij door negatieve berichtgeving in de media in de tweede helft van het jaar ook reputatieschade hebben opgelopen", zegt algemeen directeur Frans van Steenis.

De Kansspelautoriteit startte vorig jaar een onderzoek naar de trekkingen van de Staatsloterij en oordeelde uiteindelijk dat de beveiliging van het trekkingssysteem moest worden verbeterd,

Verder kreeg de loterij te maken met kritiek op de trekkingen tussen 2000 en 2008. De Hoge Raad oordeelde begin dit jaar dat de Staatsloterij zich schuldig had gemaakt aan misleiding. De winstkansen waren kleiner dan werd voorgespiegeld door de Staatsloterij.