Volgens Eurogroep-voorzitter Jeroen Dijsselbloem is er een plan B als Griekenland en de eurolanden niet tot een akkoord komen. 

Dat zegt Dijsselbloem donderdag in de Tweede Kamer in een reactie op de vraag of er een plan B is. "Het antwoord op de vraag of Nederland en de eurozone voorbereid zijn op eventualiteiten, is ja", aldus Dijsselbloem.

Ondertussen lijkt er schot te zitten in de onderhandelingen tussen Griekenland en de andere eurolanden, die tot een akkoord over de verdere verstrekking van noodleningen aan Griekenland moeten leiden. 

Dat meldden diverse media donderdag. De onderhandelaars van Griekenland en de eurolanden zouden ernaar streven zondag een voorlopig akkoord te sluiten.

Lijst

Dat zou vervolgens door de ministers van Financiën van de eurolanden, de Eurogroep, op hun bijeenkomst van 11 mei moeten worden bekrachtigd. In dit kader zou de Griekse regering later op woensdagmiddag haar lijst met voorstellen voor economische hervormingen afmaken.

Die voorstellen moeten de weg vrijmaken voor de hervatting van de kredieten van de eurolanden en het IMF van 7,2 miljard euro. Zonder die leningen dreigt Griekenland af te stevenen op een faillissement.

Dit moet u weten over een 'Grexit' | Dossier Griekenland